Η Κύπρος και το Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, με στόχο να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση των δύο χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου.
Ο υπουργός ανέφερε στο Associated Press ότι το Ισραήλ επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα κυπριακά ενεργειακά αποθέματα, τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές, σε περίπτωση ενεργειακής ανάγκης.
Η Κύπρος παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι καταναλώνει
Η Κύπρος σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου 4 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ανάγκες κατανάλωσης του νησιού δεν ξεπερνούν το 0,5 γιγαβάτ. Ήδη, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα αποδίδουν 1 γιγαβάτ, ενώ έχουν εκδοθεί άδειες για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών με συνολική ισχύ 2,8 γιγαβάτ. Η παραγωγή από συμβατικές πηγές φτάνει τα 1,4 γιγαβάτ.
Η πρόθεση για την ηλεκτρική διασύνδεση επιβεβαιώθηκε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης του πρώτου σε Ισραήλ και Ραμάλα.
Comprehensive exchange with @netanyahu on issues of strategic interest and on the importance of fostering regional stability. We discussed the situation in Gaza, including the humanitarian aspects, as well as the way forward on our trilateral platform, and bilateral relations pic.twitter.com/RSEQa629c2
— NikosChristodoulides (@Christodulides) May 4, 2025
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την ηλεκτρική ένωση στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να αναδείξει τη γεωγραφική τους θέση ως φυσικό σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με τον Παπαναστασίου, υπήρξε επίσης συμφωνία να διερευνηθούν τα οφέλη από τη δημιουργία ενός διαδρόμου εμπορίου, ενέργειας και ψηφιακής διασύνδεσης μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, γνωστού ως IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor). Το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της G20 το 2023.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για την πορεία του σχεδίου IMEC, το οποίο χαρακτήρισε «επαναστατική και μεταμορφωτική πρωτοβουλία».
Το έργο διασύνδεσης Έλλαδας - Κύπρου
Ξεχωριστά, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, μέσω του Great Seas Interconnector (GSI), με προϋπολογισμό 1,94 δισ. ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (800 εκατ. ευρώ), ωστόσο καταγράφονται καθυστερήσεις λόγω αντιρρήσεων της Τουρκίας για τη χάραξη της διαδρομής του καλωδίου. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο χωρίς τη συγκατάθεσή της, καθώς το καλώδιο διασχίζει περιοχές που θεωρεί υπό τη θαλάσσια δικαιοδοσία της.
Με πληροφορίες από Associated Press