Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί Facebook Twitter
0

Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το δείπνο του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Μετά από συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών, τα Ηνωμένα 'Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει. Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. 'Εσπεν Μπαρθ 'Αϊντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο, εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, που είναι η προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. 'Αϊντα, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ - ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο - η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Η  συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά από προσχηματική αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο 'Εσπεν Μπαρθ 'Αϊντα στον χώρο του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη, παρακάθισαν μόνο οι δύο ηγέτες και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Το 2016 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η Κιμ Καρντάσιαν έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας όπου της αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων
LIFO NEWSROOM
ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΟΥΒΡΟ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Γιατί μπήκαν σε ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο και όχι σε ένα γνωστό κοσμηματοπωλείο

Πώς η υλική αξία πιθανότατα ώθησε τους δράστες να επιλέξουν το Λούβρο - Οι εκτιμήσεις των ειδικών που παρατηρούν τις τάσεις στο διεθνές έγκλημα τέχνης
LIFO NEWSROOM
ΚΑΡΟΛΑΙΝ ΛΕΒΙΤ

Διεθνή / «Η μάνα σου»: «Δεν είναι δημοσιογράφος αλλά ένας αριστερός» απαντά η Λέβιτ για την «απλή ερώτηση» ρεπόρτερ

Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στη Βουδαπέστη - «Ο ρεπόρτερ μας έκανε μια απλή ερώτηση» σχολιάζει η HuffPost
LIFO NEWSROOM