Κυπριακή ΑΟΖ: H Λευκωσία μελετά τις επόμενες κινήσεις της μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο 10

Κυπριακή ΑΟΖ: H Λευκωσία μελετά τις επόμενες κινήσεις της μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο 10 Facebook Twitter
0

Ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, μετά τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της ExxonMobil-Qatar Petroleum πως στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. 

Ο ασφαλής μέσος όρος του μεγέθους του κοιτάσματος είναι  τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια. Πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει βάση για τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, δημιουργώντας και προοπτικές ευρύτερων συμμαχιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης, η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και επίσης ενισχύεται η προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Με βάση την πάγια τακτική, στον «Γλαύκο-1» θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να προσδιορίζεται επί του παρόντος ο ακριβής χρόνος.

Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3.

Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Μετά τα αποτελέσματα στον στόχο «Γλαύκος-1» η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρισ. κυβικά πόδια. Συγκεκριμένα στον στόχο «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκε κοίτασμα περίπου τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στον στόχο «Καλυψώ» (ENI) επίσης ποσότητα 3 με 4 τρισ. κυβικά πόδια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν–Ισραήλ: Νέος γύρος επιθέσεων με 10 νεκρούς, βομβαρδισμούς και κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Διεθνή / Ιράν–Ισραήλ: Νέος γύρος επιθέσεων με 10 νεκρούς, βομβαρδισμούς και κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Οι εξελίξεις οδήγησαν στην ακύρωση των προκαθορισμένων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θα διεξάγονταν σήμερα με διαμεσολάβηση του Ομάν
LIFO NEWSROOM
Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM