Κριτική, προειδοποιήσεις και αμφισβήτηση του Ομπάμα σε Facebook και Google

Κριτική, προειδοποιήσεις και αμφισβήτηση του Ομπάμα σε Facebook και Google Facebook Twitter
0

«Η Google και το Facebook δεν είναι μόνο απίστευτα επικερδείς εταιρείες τεχνολογίας - είναι "δημόσια αγαθά" με ευθύνη να εξυπηρετούν το κοινό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσφατα.

«Νομίζω ότι οι μεγάλες πλατφόρμες όπως το Google και το Facebook, αλλά και το Twitter και άλλοι, αποτελούν μέρος αυτού του οικοσυστήματος και πρέπει να συζητήσουν για το επιχειρηματικό τους μοντέλο το οποίο αναγνωρίζεται ως δημόσιο αγαθό καθώς και μια εμπορική επιχείρηση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύσκεψη του MIT Sloan Sports την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν είναι απλώς μια αόρατη πλατφόρμα, αλλά διαμορφώνουν τον πολιτισμό μας με ισχυρούς τρόπους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αποκάλεσε τις πλατφόρμες μια «εξαιρετικά ισχυρή δύναμη για το καλό», αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό που ισχύει επίσης είναι ότι οι πλατφόρμες των social media είναι απλά ένα εργαλείο» Και το  ISIS μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, οι νεοναζί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο».

Ο Ομπάμα περιέγραψε το Facebook και το Google ως δυοπώλιο. Είπε επίσης ότι συνέβαλαν στη δημιουργία ενός αποσαθρωμένου περιβάλλοντος μέσων που επέτρεψε στους χρήστες να κατασκευάσουν εναλλασσόμενες πραγματικότητες, χωρίς ένα κοινό σύνολο γεγονότων.

«Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, ποια είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα, οι αλγόριθμοι, οι μηχανισμοί, με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερη δημόσια συζήτηση», είπε. «Και αυτό δεν μπορεί να είναι απλά μια εμπορική συζήτηση», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δεν ζήτησε ρητά ρύθμιση των μεγάλων εταιρειών διαδικτύου και τόνισε ότι αντιτίθεται στον έλεγχο που η Κίνα εξασκεί σε εταιρείες διαδικτύου και σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Αλλά, τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω ενός αυξημένης κριτικής του Facebook και της Google.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ