Κινεζικό αεροπλανοφόρο εισέρχεται για πρώτη φορά στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας

Κινεζικό αεροπλανοφόρο εισέρχεται για πρώτη φορά στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας Facebook Twitter
φωτ.: Wikimedia
0

Ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο, συνοδευόμενο από δύο αντιτορπιλικά και ένα πλοίο ανεφοδιασμού, εισήλθε το Σάββατο το βράδυ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, πριν αποχωρήσει για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δεν διευκρίνισε αν η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία, αναφέροντας μόνο ότι μεταφέρθηκε «κατάλληλο μήνυμα στην κινεζική πλευρά». Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εκτέλεση των καθηκόντων επιτήρησης και προειδοποίησης στη θάλασσα και στον αέρα.

Η είσοδος του κινεζικού αεροπλανοφόρου στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού Μιναμιτόρι, εντείνει τις ανησυχίες στο Τόκιο και στην Ουάσινγκτον για την αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας στη ναυτική και αεροπορική δραστηριότητα γύρω από τα ιαπωνικά ύδατα.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε μακροχρόνια εδαφική διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου (που η Κίνα αποκαλεί Ντιαόγιου) στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διοικούνται από την Ιαπωνία αλλά διεκδικούνται από την Κίνα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο AFP, αυτή είναι η πρώτη φορά που κινεζικό πλοίο εισέρχεται σε αυτό το τμήμα της ΑΟΖ της Ιαπωνίας, που εκτείνεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων (370 χλμ.) από τις ακτές της.

«Πιστεύουμε ότι ο κινεζικός στρατός προσπαθεί να βελτιώσει την επιχειρησιακή του ικανότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Μετά την έξοδο από την ΑΟΖ, η κινεζική μοίρα αεροπλανοφόρου πραγματοποίησε ασκήσεις απονήωσης και προσνήωσης με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ η Ιαπωνία έστειλε το πολεμικό πλοίο Χαγούρο για να παρακολουθεί την κατάσταση.

Το νησί Μιναμιτόρι, το ανατολικότερο σημείο του αρχιπελάγους της Ιαπωνίας, περιβάλλεται από μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων μετάλλων. Πέρυσι, ειδικοί από το Ίδρυμα Νίπον και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο εκτίμησαν ότι στον βυθό κοντά στο νησί υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι οξείδια μαγγανίου πλούσια σε σπάνια μέταλλα.

Το Μιναμιτόρι δεν κατοικείται από πολίτες, αλλά φιλοξενεί προσωπικό από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας και τη Λιμενική Αστυνομία.

Το περιστατικό του Σαββάτου είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά από εισβολές κινεζικών πλοίων σε ιαπωνικά ύδατα. Τον προηγούμενο μήνα, το αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ διέσχισε περιοχή μεταξύ δύο νησιών της νότιας Ιαπωνίας εντός άλλης ζώνης της ΑΟΖ. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η ίδια μοίρα πέρασε μεταξύ των νησιών Γιοναγκούνι και Ιριόμοτε, κοντά στην Ταϊβάν, και εισήλθε σε γειτονικά ύδατα της Ιαπωνίας, σε απόσταση έως 24 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε καταδικάσει τότε την κίνηση ως «απαράδεκτη» και είχε εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» προς το Πεκίνο.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM