Κίνα: Μείωση πληθυσμού για πρώτη φορά από το 1961

Κίνα: Ο πληθυσμός μειώθηκε το 2022 για πρώτη φορά από το 1961	Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ALEX PLAVEVSKI
0

Για πρώτη φορά από το 1961, συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια μέτρηση του 2022.

Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, που δεν αναπλήρωσαν τους 10,41 εκατ. θανάτους, διευκρίνισε η εθνική υπηρεσία στατιστικής της Κίνας σε έκθεσή της.

Ο κινεζικός πληθυσμός κατά συνέπεια μίκρυνε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους το 2022.

Η μείωση αυτή αναμένεται να είναι διαρκής, να κρατήσει δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς σε δημοσιογραφικά ζητήματα, κάτι που θα έχει απτές συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή η μείωση του πληθυσμού είναι η πρώτη από το 1960-1961, όταν λιμός που εκδηλώθηκε το 1959 είχε αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές, κάτι που αποδόθηκε κυρίως στα σφάλματα της οικονομικής πολιτικής του «μεγάλου άλματος προς τα εμπρός».

Η συρρίκνωση του 2022 εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, το υψηλότερο επίπεδο σπουδών πολλών γυναικών, που σημαίνει ότι πολλές αργούν να αποκτήσουν παιδιά, ή ακόμη την έλλειψη της βούλησης των νέων γενιών να αποκτήσουν παιδιά.

Το ποσοστό γεννητικότητας υποχώρησε στο 1,15 παιδί ανά γυναίκα το 2021, πολύ κάτω από το όριο που θεωρείται πως είναι απαραίτητο για την ανανέωση του πληθυσμού (2,1).

Μαζί με τη γήρανση, η μείωση του πληθυσμού, ειδικά του ενεργού, αναμένεται να έχει βαθιές συνέπειες για την κινεζική οικονομία για δεκαετίες.

Το κόστος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των κινέζων εργαζομένων, ενώ η πίεση στον ενεργό πληθυσμό να εγγυηθεί τη φροντίδα των γηραιότερων θα κλιμακωθεί.

Οι τοπικές Αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, ή περισσότερα παιδιά.

Η μητρόπολη Σεντζέν (νότια) προσφέρει εδώ και μερικές ημέρες επιδόματα για κάθε γέννηση που φθάνουν ως τα 100.000 γιούαν (1.370 ευρώ) και διάφορες παροχές ως τα τρία έτη κάθε παιδιού.

Ενώ η επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά) δίνει 158 ημέρες άδεια μητρότητας (60 ημέρες περισσότερες από τον εθνικό μέσο όρο) από το πρώτο παιδί.

Η Κίνα ενδέχεται να μην έχει παρά 587 εκατ. κατοίκους το 2100, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες στατιστικές προβολές που περιέχονται σε έκθεση της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης η οποία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και τα δεδομένα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Διεθνή / H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Amnesty International να το χαρακτηρίζει «σκληρό πείραμα» που αμαυρώνει την εικόνα της ιταλικής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Διεθνή / Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google προειδοποιεί τον Κιρ Στάρμερ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για καθαρή ενέργεια το 2030 χωρίς να διορθωθούν οι ρυθμιστικοί κανονισμοί
LIFO NEWSROOM
Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Διεθνή / Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Σε ένα από τα περιστατικά που περιγράφονται, η Pisciotta ισχυρίζεται ότι ο Γουέστ εισέβαλε στο δωμάτιο της σε ξενοδοχείο, προσπαθώντας να την αναγκάσει σε σεξουαλική επαφή
LIFO NEWSROOM