Παραδοχή-έκπληξη από την Κίνα - Ανακοίνωσε σχεδόν 60.000 θανάτους από κορωνοϊό σε έναν μήνα

Παραδοχή-έκπληξη από την Κίνα - Ανακοίνωσε σχεδόν 60.000 θανάτους από κορωνοϊό σε έναν μήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σχεδόν 60.000 θάνατοι που συνδέονται με κορωνοϊό καταγράφηκαν στην Κίνα τον τελευταίο μήνα, μετά την άρση των περιορισμών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών Αρχών της χώρας.

«Συνολικά 59.938 (θάνατοι) καταγράφηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 12 Ιανουαρίου 2023» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Από τους ασθενείς που πέθαναν, το 90,1% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω. Πρόκειται για θανάτους σε νοσοκομεία και στην καταμέτρηση δεν περιλαμβάνονται θάνατοι εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση αυτή της Κίνας προκαλεί κάποια αίσθηση, καθώς μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί νεκρών ήταν κατάτι χαμηλότεροι – παρότι υπήρχαν σαφείς υπόνοιες ότι οι νεκροί ήταν πολλοί περισσότεροι.

Οι Αρχές είχαν αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα τον περασμένο μήνα - στοιχεία που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές σε γραφεία τελετών και σε σακούλες πτωμάτων που εμφανίζονται να βγαίνουν από νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές Αρχές εκτίμησαν πως οι νοσηλείες ασθενών με Covid έχουν κορυφωθεί και πλέον υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Ίδια τάση καταγράφεται και στα κρούσματα, με τα περισσότερα πλέον να αφορούν ηλικιωμένους. 

Μετά την άρση των περιορισμών, που έφερε έξαρση κρουσμάτων, πολλές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα όσον αφορά στα ταξίδια από και προς τη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, είχαν καλέσει τη χώρα να μοιράζεται περισσότερα στοιχεία για τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τους εμβολιασμούς. Υπήρξε ακόμα και πρόταση για χορήγηση βοήθειας και εμβολίων. Το Πεκίνο αντέκρουσε τις επικρίσεις και κάλεσε τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μια «αμερόληπτη» θέση απέναντι στην Covid.

Πάντως, όπως εκτίμησε προ ημερών Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη διότι οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην κινεζική επικράτεια είναι ήδη παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η παρούσα αύξηση στην Κίνα δεν θα πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ζώνη», δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε , καλώντας τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα «αναλογικά» που «δεν θα εισάγουν καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM