Κίνα: Δύο πετρελαιοκηλίδες 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετά το ναυάγιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου

Κίνα: Δύο πετρελαιοκηλίδες 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετά το ναυάγιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Facebook Twitter
EPA
0

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο βυθίστηκε στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας άφησε πίσω του δύο πετρελαιοκηλίδες οι οποίες καλύπτουν συνολικά 109 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επιφάνεια της θάλασσας, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση αργά την Τρίτη, καθώς το λιμενικό σώμα της χώρας επιχειρεί στην περιοχή προκειμένου να αποτιμήσει τη ζημιά για το περιβάλλον.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν μια πετρελαιοκηλίδα 69 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μια δεύτερη, που καλύπτει μια επιφάνεια 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά με αισθητά χαμηλότερη πυκνότητα, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ωκεανών της Κίνας.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi βυθίστηκε την Κυριακή. Επρόκειτο για τη χειρότερη ναυτική καταστροφή του είδους εδώ και δεκαετίες, που ήγειρε έντονες ανησυχίες για τη βλάβη στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Το πλήρωμα του σκάφους, 30 ναυτικοί από το Ιράν και δύο από το Μπανγκλαντές, πιστεύεται ότι χάθηκε αύτανδρο.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ωκεανών της Κίνας, σκάφη του λιμενικού συνέλεξαν 31 δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή, που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση αργού, που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια ως προς την ποιότητα του θαλασσινού νερού.

Μονάδες απορρύπανσης και ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή του ναυαγίου για να εξακριβώσουν τον όγκο και την κατεύθυνση που παίρνουν οι ποσότητες του καυσίμου που διέρρευσαν και να εκτιμήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο έπλεε για μία εβδομάδα ακυβέρνητο και φλεγόμενο, αφού συγκρούστηκε με το κινεζικό φορτηγό πλοίο CF Crystal την 6η Ιανουαρίου. Οι ισχυροί άνεμοι το έσπρωξαν μακριά από τις ακτές της Κίνας, όπου σημειώθηκε η σύγκρουση, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Το πλοίο, που μετέφερε 136.000 τόνους –ή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια– πολύ ελαφρού και εύφλεκτου αργού πετρελαίου, βυθίστηκε αφού αλλεπάλληλες εκρήξεις εξασθένισαν το κύτος του.

Την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας διαβεβαίωσε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η πετρελαιοκηλίδα να φθάσει στις ακτές των ιαπωνικών νησιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM