Η Καθολική Εκκλησία ζήτησε «απερίφραστα» συγγνώμη από τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Καναδά μετά την ανακάλυψη τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 1.200 τάφων, κοντά σε παλιά εκκλησιαστικά οικοτροφεία.

 

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας και ζητάμε κατηγορηματικά συγγνώμη», δηλώνουν επίσκοποι και αναγνωρίζουν «την οδύνη που βίωσαν στα οικοτροφεία» και τις «σοβαρές κακοποιήσεις τις οποίες διέπραξαν ορισμένα μέλη» της καθολικής κοινότητας.

 

«Πολλές θρησκευτικές κοινότητες και καθολικές επισκοπές υπηρέτησαν αυτό το σύστημα, το οποίο οδήγησε στην καταστολή των γλωσσών, του πολιτισμού και της πνευματικότητας των αυτόχθονων, χωρίς να σεβαστούν τον πλούτο της ιστορίας, των παραδόσεων και της σοφίας των αυτόχθονων λαών» προσθέτουν.

 

 

Οι δηλώσεις συγγνώμης έρχονται μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις, οι οποίες συγκλόνισαν τον Καναδά, όταν περίπου 1.200 τάφοι χωρίς σήμανση βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες οικοτροφείων της εκκλησίας όπου παιδιά αυτόχθονων αναγκάστηκαν να φοιτήσουν εκεί. Οι έρευνες για ανεύρεση επιπλέον τάφων συνεχίζονται. 

 

Σε κάθε περίπτωση, οργανώσεις αυτοχθόνων έχουν επανειλημμένως καλέσει τον ίδιο τον πάπα να ζητήσει συγγνώμη για τα συμβάντα αυτά τα οποία περιγράφονται ως «πολιτισμική γενοκτονία». 

 

Συνολικά, περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων εγγράφηκαν εκεί από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1990 περνώντας μήνες ή χρόνια απομονωμένα από τις οικογένειες τους.

 

Η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι φέτος στον Καναδά η πρώτη εθνική ημέρα «για την αλήθεια και τη συμφιλίωση». 

 

Με πληροφορίες από France24 και ΑΠΕ-ΜΠΕ