Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Καναδάς: Παραιτήθηκε ο Τζάστιν Τριντό Facebook Twitter
0

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά επί εννέα χρόνια, από το 2015, ανακοίνωσε την απόφασή του σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ξεκίνησε λέγοντας ότι κάθε πρωί που ξυπνάει ως πρωθυπουργός, εμπνέεται από την ανθεκτικότητα και τη γενναιοδωρία των Καναδών. Είπε επίσης ότι από τότε που έγινε πρωθυπουργός, αγωνίζεται για τον Καναδά και τον λαό του, για την ενίσχυση και ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, ενώ αναφέρθηκε στο πώς στήριξε ο ένας τον άλλον στον Καναδά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για το πώς ο ίδιος έχει εργαστεί για την προστασία του ελεύθερου εμπορίου.

Ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του έως ότου το κόμμα του εκλέξει νέο ηγέτη και πρωθυπουργό. Δήλωσε επίσης ότι πήρε την απόφασή του να παραιτηθεί μετά από μακρά συζήτηση με την οικογένειά του, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του οφείλεται στην υποστήριξή τους. Όπως είπε, μίλησε στα παιδιά του για την απόφασή του να παραιτηθεί στο οικογενειακό δείπνο χθες το βράδυ. 

«Προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση του αρχηγού του κόμματος και του πρωθυπουργού μόλις το κόμμα επιλέξει τον επόμενο αρχηγό του», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Οτάβα. «Αν πρέπει να δώσω εσωκομματικές μάχες, δεν μπορώ να είμαι η καλύτερη επιλογή για τις επόμενες εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι εργασίες στο Κοινοβούλιο θα ανασταλούν έως τις 24 Μαρτίου.

Γενικές εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στον Καναδά θα γίνουν εντός του 2025, το αργότερο έως τον Οκτώβριο.

Η παραίτηση Τριντό αναμενόταν καθώς τους τελευταίους μήνες, ο Καναδός πρωθυπουργός βρισκόταν υπό πολιτική πίεση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε για τον ίδιο όταν παραιτήθηκε η υπουργός Οικονομικών, Κρίστια Φρίλαντ, μία από τις πιο στενές συμμάχους του, έως τότε. Στην επιστολή παραίτησής της, η Φρίλαντ αποκάλυψε βαθιά διαφωνία με τον πρωθυπουργό, καθώς ο Τριντό την πίεσε να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά να παραμείνει επικεφαλής της ομάδας που διαμορφώνει την απάντηση του Καναδά στις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η ίδια χαρακτήρισε την πρόταση ασύμβατη με τον ρόλο της και τόνισε ότι δεν μπορούσε να ηγηθεί αξιόπιστα αυτής της προσπάθειας χωρίς την πλήρη εξουσία του υπουργείου.

Η παραίτηση του Τριντό αφήνει τους Φιλελεύθερους χωρίς ηγέτη, σε μια περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν βαριά ήττα από τους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές, που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέμα χρόνου η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων

Διεθνή / Θέμα χρόνου η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων

Η παραίτηση του Τριντό θα αφήσει τους Φιλελεύθερους χωρίς ηγέτη, σε μια περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βαριά ήττα από τους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές, που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο
LIFO NEWSROOM
Πολιτική θύελλα στον Καναδά λόγω Τραμπ: Υπό πίεση ο Τριντό μετά την παραίτηση της Φρίλαντ

Διεθνή / Πολιτική θύελλα στον Καναδά λόγω Τραμπ: Υπό πίεση ο Τριντό μετά την παραίτηση της Φρίλαντ

Η παραίτηση της Φρίλαντ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Καναδά, με την κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί με δασμούς 25% σε προϊόντα από τον Καναδά, εάν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος στη ροή μεταναστών και ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM