Καναδάς: Πάνω από 100 συλλήψεις διαδηλωτών- Επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης στην Οτάβα

Καναδάς: Υπό κράτηση πάνω από 100 διαδηλωτές- Επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης στην Οτάβα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε ολονύχτια προσπάθεια εκκαθάρισης μετά από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά του κορωνοϊού επιδόθηκαν οι αρχές στην Οτάβα του Καναδά.

Τέσσερις από τους κύριους διοργανωτές έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση και περισσότεροι από 100 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί καθώς εκατοντάδες αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έφιππων, σχημάτισαν ουρές και τους απώθησαν μακριά από τα οχήματά τους.

Πολλές ήταν οι στιγμές έντασης με μερικούς από τους διαδηλωτές να σέρνονται μακριά από τα οχήματά τους ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν στην προέλαση της αστυνομίας με τις αρχές να τους ρίχνουν στο έδαφος και να τους δένουν τα χέρια πισόπλατα.

Η αστυνομία είπε ότι οι διαδηλωτές είχαν επιδείξει «επιθετική συμπεριφορά» και έτσι αποφασίστηκε και η συμβολή έφιππων αστυνομικών για να «δημιουργήσουν χώρο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι διαδηλωτές ήθελαν αρχικά να σταματήσουν οι διασυνοριακές εντολές υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους οδηγούς φορτηγών για τον COVID-19, αλλά ο αποκλεισμός μετατράπηκε σταδιακά σε αντικυβερνητική και αντι-πρωθυπουργική διαδήλωση κατά του Τζάστιν Τρουντό.

«Τα αιτήματά μας δεν είναι γελοία. Θέλουμε να καταργηθούν οι εντολές και τα lockdown», είπε ο Γκορντ από τη Μανιτόμπα, οδηγός φορτηγού που είπε ότι δεν μπορεί να εργαστεί πια λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο Καναδός πρωθυπουργός επικαλέστηκε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για να δώσει στην κυβέρνησή του ευρύτερη εξουσία να σταματήσει τις διαδηλώσεις. Οι γερουσιαστές επρόκειτο να συζητήσουν αυτές τις προσωρινές εξουσίες την Παρασκευή, αλλά η Βουλή των Κοινοτήτων ανέστειλε τη συνεδρίασή της, επικαλούμενη την αστυνομική δραστηριότητα.

Η αστυνομία έστησε 100 οδοφράγματα γύρω από τον πυρήνα του κέντρου της Οτάβας χθες για να εμποδίσει την πρόσβαση στους διαδηλωτές σε τρόφιμα και καύσιμα ενώ είχε ρυμουλκήσει 21 οχήματα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ