«Καμπανάκι» από ECDC: Κίνδυνος πολύ υψηλής επιβάρυνσης αν δεν εφαρμοστούν επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας

«Καμπανάκι» από ECDC: Κίνδυνος πολύ υψηλής επιβάρυνσης αν δεν εφαρμοστούν επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος επιβάρυνσης από τον κορωνοϊό, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας. 

Παράλληλα, το ECDC συστήνει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα τους πολίτες άνω των 40 ετών. 

Σε δήλωσή της, η επικεφαλής του ECDC, Άντρεα Άμον, προειδοποιεί ότι τα μοντέλα σεναρίων που «τρέχει» το Κέντρο δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κορωνοϊού στην ΕΕ από τη μετάλλαξη Δέλτα «θα είναι πολύ υψηλή» τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, «αν δεν εφαρμοστούν τώρα μέτρα δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού». 

Αν και ο γρήγορος εμβολιασμός από την αρχή της χρονιάς έχει αποτρέψει θανάτους και έχει μειώσει τις νοσηλείες και τη μετάδοση, υπάρχουν ακόμη ομάδες πληθυσμού στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από την επιθυμητή, ακόμη και σε χώρες που έχουν πετύχει συνολικά καλή κάλυψη, επισημαίνει η επικεφαλής του ECDC. 

«Υπάρχουν ακόμη υπερβολικά πολλοί άνθρωποι που κινδυνεύουν με σοβαρή μόλυνση από κορωνοϊό, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει επειγόντως να επικεντρωθούμε στο κλείσιμο αυτού του κενού στην ανοσία, να προσφέρουμε ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενηλίκους και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», υπογραμμίζει. 

«Αυτή τη στιγμή, λιγότερο από το 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ/ ΕΕΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό αφήνει ένα μεγάλο εμβολιαστικό κενό, που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άφθονο περιθώριο στον ιό προκειμένου να εξαπλωθεί», προειδοποιεί. 

«Επειδή τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία από τη σοβαρή έκβαση της μόλυνσης από κορωνοϊό, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία θα είναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι, ιδιαίτερα των ομάδων που διατρέχουν κίνδυνο. Συνεπώς, ο σημερινός ρυθμός εμβολιασμού στην ΕΕ/ ΕΕΑ θα είναι ανεπαρκής για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των νοσηλειών τους χειμερινούς μήνες και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού είναι σε υψηλότερο κίνδυνο», εξηγεί. 

Για αυτό τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά ειδικότερα στους γηραιότερους, τους ευάλωτους και τους υγειονομικούς. «Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τα κενά στην ανοσία στον ενήλικο πληθυσμό και να διασφαλίσει την αποτελεσματική και ίση κάλυψη σε όλες τις χώρες και περιοχές», επισημαίνει. 

Η αναμνηστική δόση 

Παράλληλα, το ECDC τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικους άνω των 18 ετών, με προτεραιότητα τους άνω των 40 ετών

«Η ενισχυτική δόση συστήνεται το νωρίτερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος», σημειώνει η Άντρεα Άμον. 

«Το λανσάρισμα εμβολιαστικών προγραμμάτων παίρνει χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων έρχεται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με τον καιρό, ενάντια στη μόλυνση και τη μετάδοση, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ή να επανέλθουν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τονίζει. 

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ενθάρρυνση των πολιτών να ακολουθούν τέτοια μέτρα «είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα και την εορταστική περίοδο», όταν περισσότεροι θα ταξιδεύουν και θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους. 

«Ξέρω ότι απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αλλά τώρα είναι η ώρα να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Έχουμε διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά μέχρι να ανοσοποιηθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας», καταλήγει. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oι πρώτοι Πράσινοι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Oι πρώτοι Πράσινοι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Σήμερα: Μια 10χρονη ηρωίδα • • • το μόνο που δεν γνωρίζουμε • • • πλήρες αδιέξοδο • • • οι πρώτοι Πράσινοι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας • • • ο Γκράχαμ Άλισον για τον Πούτιν • • • ο χαμένος διφασικός ύπνος
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ