«Αν ήταν μαύροι, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς»- Οι ταραχές στο Καπιτώλιο υπενθυμίζουν τις φυλετικές ανισότητες

«Αν ήταν μαύροι, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς»- Οι ταραχές στο Καπιτώλιο υπενθυμίζουν τις φυλετικές ανισότητες Facebook Twitter
EPA
0

Η στάση της αστυνομίας απέναντι στους εισβολείς του Καπιτωλίου προκαλεί αντιδράσεις και φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα του ρατσισμού και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

Αυτή η πραγματικότητα ήταν ολοφάνερη την ώρα που ο όχλος των κατά κύριο λόγο λευκών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και μετά αποχώρησαν, με ελάχιστες συνέπειες, τονίζουν κάτοικοι της Ουάσινγκτον, ακτιβιστές, πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι εισβολείς έσπασαν τζάμια, άρπαξαν αναμνηστικά, μπήκαν σε γραφεία και αίθουσες, ενώ κάποιοι από αυτούς φωτογραφήθηκαν με αστυνομικούς. Μερικοί κρατούσαν τα «τρόπαιά» τους αποχωρώντας από το Καπιτώλιο.

Η έλλειψη ασφάλειας και η περιορισμένη αντίδραση της αστυνομίας, παρότι επί εβδομάδες γινόταν προώθηση των διαδηλώσεων υπέρ του Τραμπ οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές, ήταν κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο σε σύγκριση με το τι έγινε στις κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στην Ουάσινγκτον.

«Η μητέρα μου είπε ότι αν το έκανα εγώ αυτό, θα με πυροβολούσαν», δήλωσε η Μπεατρίς Μάντο, η οποία είχε πάρει μέρος στις διαμαρτυρίες του κινήματος BLM πέρυσι. «Έχει δίκιο. Θα υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί, αν όχι περισσότεροι, αν αυτή ήταν μία ομάδα μαύρων», συμπλήρωσε.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ακριβώς την ίδια άποψη. «Κανένας δεν μπορεί να μου πει ότι αν επρόκειτο για μία ομάδα διαδηλωτών του Black Lives Matter ότι δεν θα είχαν αντιμετωπιστεί πάρα πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με τον όχλο κακοποιών που εισέβαλε στο Καπιτώλιο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο αυτό.

Αλλά και η Μισέλ Ομπάμα, σε σχόλιο που έκανε στα social media, επεσήμανε αυτή τη μεγάλη διαφορά στη στάση της αστυνομίας απέναντι στους εισβολείς αυτή την εβδομάδα και στους διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων το περασμένο καλοκαίρι.

«Για όσους λένε αντιπατριωτικούς όσους απλά γονατίζουν σε σιωπηλή διαμαρτυρία, για εκείνους που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε, η χθεσινή ημέρα το έκανε οδυνηρά ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένοι Αμερικανοί είναι, στην πραγματικότητα, ελεύθεροι να αμαυρώσουν τη σημαία και τα σύμβολα του έθνους μας. Αρκεί να έχουν τη σωστή εμφάνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μισέλ Ομπάμα.

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ακολούθησε ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Στην Ουάσινγκτον, η στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη ανάμεσα στους εισβολείς.

«Υπήρχαν αστυνομικοί σε κάθε διασταύρωση στην Ουάσινγκτον. Υπήρχαν αστυνομικοί σε όλα τα μνημεία, στο Καπιτώλιο, μπροστά από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Άμπι Κονέχο, που εργάζεται σε μια μικρή επιχείρηση στην Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο τους διαδηλωτές «υποδέχθηκαν» σειρές από μέλη της εθνοφρουράς στο μνημείο Λίνκολν, ενώ υπήρξε περίπτωση που αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε συγκεντρωμένους, προκειμένου να τους απομακρύνουν από τον Λευκό Οίκο ώστε να βγει ο Ντόναλντ Τραμπ και να φωτογραφηθεί κρατώντας μία Βίβλο, σε κοντινή εκκλησία.

«Μας αντιμετώπισαν σαν να ήμασταν ο εχθρός. Πού ήταν αυτός ο θυμός και η οργή χθες; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως φίλοι;», σχολίασε η Κονέχο.

Την Πέμπτη η αστυνομία της Ουάνσινγκτον ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 68 άνθρωποι για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ένα βράδυ, που η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές του BLM από σημείο κοντά στον Λευκό Οίκο, είχαν γίνει 300 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, οι ντόπιοι εκφράζουν ανησυχία πως η αντίδραση της αστυνομίας στα γεγονότα στο Καπιτώλιο ήταν τόσο ήπια, που μπορεί να υπάρξει επανάληψη των γεγονότων.

Κάποιοι από τον όχλο κυμάτιζαν τη σημαία της Συνομοσπονδίας και φορούσαν ρούχα με εμβλήματα και συνθήματα της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής. «Ήταν μία προσβολή να βλέπεις όχι μόνο το λευκό προνόμιο αλλά και τη λευκή υπεροχή εν δράσει. Το να βλέπεις αυτή τη μεροληψία από την κυβέρνηση, από την αστυνομία», σχολίασε η Μάκια Γκριν, διοργανώτρια του κινήματος Black Lives Matter στην Ουάσινγκτον.


Ενδεικτικό είναι πως την Πέμπτη ακυρώθηκαν τα μαθήματα στα δημόσια σχολεία KIPP, μια ένωση ανεξάρτητων σχολείων, στην Ουάσινγκτον, λόγω των αισθημάτων των κατά κύριο λόγο μαύρων μαθητών τους, μετά τις ταραχές.

«Είμαστε αηδιασμένοι όταν αναλογιζόμαστε την αντίθεση ανάμεσα στο πώς η χώρα μας απαντά σε αυτή την πράξη εγχώριας τρομοκρατίας έναντι των ειρηνικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού», ανέφεραν τα σχολεία σε ανακοίνωση.

Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο υπενθύμισαν τις σοβαρές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης λευκών και μαύρων ανθρώπων, από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σχολίασε ο Τσαρλς ΜακΚίνεϊ, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, στο Rhodes College του Τενεσί.

«Η αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου ήταν μια κατάφωρη επίδειξη του συστημικού ρατσισμού. Ήταν μία επίδειξη του λευκού προνομίου, των ανισοτήτων στην αστυνόμευση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσευχή Ισραηλινού υπουργού στο Τέμενος Αλ-Άκσα προκαλεί διεθνή κατακραυγή

Διεθνή / Προσευχή Ισραηλινού υπουργού στο Τέμενος Αλ-Άκσα προκαλεί διεθνή κατακραυγή

Ο ακροδεξιός Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, προσευχήθηκε ανοιχτά στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας την πολυετή συμφωνία για το καθεστώς του ιερού χώρου
LIFO NEWSROOM
DUA LIPA ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΟΣΟΒΟ

Διεθνή / Dua Lipa: Έλαβε και την κοσοβάρικη υπηκοότητα - Η ξεχωριστή εμφάνιση στην Πρίστινα με τον πατέρα της

Έχει λάβει και την αλβανική υπηκοότητα - «Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι σημαίνει το να μοιράζομαι αυτή τη νύχτα μαζί σας, στην πόλη που με διαμόρφωσε»
LIFO NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η Αυστραλία δέχεται διεθνή πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, με τον πρωθυπουργό της να απαντά πως θα συμβεί μονάχα εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Διεθνή / Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Ο 38χρονος Martyn Latchman κατέρρευσε κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη - Παρά τις ιατρικές εξετάσεις και την άμεση επέμβαση, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα
LIFO NEWSROOM
To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM