Ιταλία: Συμφώνησαν σε πολιτικό πρόγραμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ιταλία: Συμφώνησαν σε πολιτικό πρόγραμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Facebook Twitter
0

Tο Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα παρουσίασαν σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν πιο επεκτατικό προϋπολογισμό.

Ήδη τα Πέντε Αστέρια ανήρτησαν το πρόγραμμα στο διαδίκτυο και ζητούν από τα μέλη τους να ψηφίσουν για το αν θα πρέπει να υποστηριχθεί ο προτεινόμενος συνασπισμός. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται σήμερα.

Μόλις άρχισε η ψηφοφορία, τα κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα ένα πρόγραμμα 21 σημείων για τη σχεδιαζόμενη κυβέρνηση.

Στην κορυφή της λίστας είναι μια δέσμευση να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός για το 2020 για να βοηθηθεί η οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά και μια υπόσχεση ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναλογία του ΑΕΠ της και η συμφωνία καλούσε σε μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των Βρυξελλών ώστε να ξεπερασθεί η «υπερβολική αυστηρότητα» των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων.

Τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υπόσχονται να εισαγάγουν έναν κατώτερο μισθό, να αποφύγουν τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και να αυξήσουν τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόνοια.

Το πρόγραμμα καλεί επίσης για την επιβολή ενός διαδικτυακού φόρου στις πολυεθνικές και τη δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας η οποία θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης στον νότο.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε επικεντρώνοντας στα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών, της κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί», αναφέρουν τα Πέντε Αστέρια και καλούν τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ