Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη γερουσία στην ιταλική κυβέρνηση

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη γερουσία στην ιταλική κυβέρνηση Facebook Twitter
EPA
1

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία της Ρώμης με 171 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές.

Αύριο αναμένεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής, όπου η κυβέρνηση της Λέγκα και Πέντε Αστέρων διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κάνει τις πρώτες κινήσεις της. Οι δυο και μοναδικές φορολογικές κλίμακες, στο 15% και 20% αναμένεται να εφαρμοστούν -για τις επιχειρήσεις- από το επόμενο έτος. Για τους πολίτες, σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες, το μέτρο θα ισχύσει σε δυο χρόνια.

Τα Πέντε Αστέρια, παράλληλα, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο στο υπουργείο εργασίας, έκαναν γνωστό ότι θα πρέπει να εγκριθεί μια βασική κοινωνική ασφάλιση για τους νέους που μεταφέρουν φαγητά και εμπορεύματα με ποδήλατα και μηχανές. Πρόκειται για έναν από τους πιο πρόσφατους τομείς των «νέων επαγγελμάτων», ο οποίος χαίρει ελάχιστων εγγυήσεων.

Το κύριο θέμα, βέβαια, παραμένει το μεταναστευτικό. Η Ιταλία λέει επίσημα «όχι», σήμερα, στην πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, την οποία συζητούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, θεωρεί ότι ζημιώνει την χώρα.

O γραμματέας της Λέγκα επιμένει ότι πρέπει να μειωθούν οι αποβιβάσεις μεταναστών. Σκοπεύει να αυξήσει την οικονομική στήριξη προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα, αρχίζοντας από τον Νίγηρα. Χθες βράδυ, δε, μιλώντας λίγο έξω από την Ρώμη, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι μεταξύ των άλλων, είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, σε θετικούς τόνους.

Σχέδιο για την αλλαγή της Ιταλίας

 

Πολλοί σχολιαστές όμως θεωρούν ότι μετά από τις πρώτες εβδομάδες, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε, θα αναγκασθεί να ρίξει, σε ένα βαθμό, τους τόνους του. Και η εφημερίδα Ιλ Τζορνάλε, άλλωστε, -του ομίλου Berlusconi- έχει πολλές αμφιβολίες: «η χώρα δεν μπορεί να απωθήσει τα καράβια με τους «απελπισμένους της θάλασσας» γράφει, και προσθέτει: «είναι αδύνατον να απελαθούν-σχετικά σύντομα- εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όπως κάποιοι θέλησαν να υποσχεθούν πριν και μετά τις εκλογές του Μαρτίου».

Κατά την ομιλία του, στην γερουσία της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών» δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή «σε όσους ζουν έξω από τα μέγαρα της εξουσίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε «η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα σχέδιο για την αλλαγή της Ιταλίας, το οποίο και θα βασίζεται στο κυβερνητικό συμβόλαιο που υπέγραψαν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια