No.1

Το Ισραήλ καλεί και άλλες χώρες να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Το Ισραήλ καλεί και άλλες χώρες να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNRWA Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να αντικατασταθεί η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, μετά τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ ζήτησε συγκεκριμένα να «αντικατασταθεί η UNRWA με υπηρεσίες αφιερωμένες στην πραγματική ειρήνη και την ανάπτυξη» ενώ  σε ανάρτησή του, ο Ίσραελ Κατς προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Έρευνα για την εμπλοκή εργαζομένων της UNRWA με την Χαμάς

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση στον οργανισμό του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, την UNRWA μετά την ενημέρωση για την απόλυση αρκετών υπαλλήλων με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι «αποτροπιασμένη».

Νωρίτερα και η Γερμανία ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησής της προς την UNRWA μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της πιθανής εμπλοκής ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, η Γερμανία, σε συμφωνία με τις άλλες δωρήτριες χώρες, δεν θα δώσει προσωρινά την έγκρισή της για νέους πόρους για UNRWA στη Γάζα», ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι «επί του παρόντος, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει καμιά εκκρεμής δέσμευση».

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία. Απασχολεί περίπου 13.000 άτομα εντός της Γάζας.

Από τότε όμως, που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, η UNRWA χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη Γάζα για να καταφύγουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι. Η οργάνωση ανέφερε ότι έχει διατάξει την διεξαγωγή έρευνας μετά τις πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ, ότι εργαζόμενοί της εμπλέκονται στην επίθεση στο Ισραήλ.

Την Παρασκευή, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο BBC ότι στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ενεπλάκησαν «άτομα που πληρώνονται από την υπηρεσία (UNRWA)». Ο Mark Regev είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι οι δάσκαλοι που εργάζονται σε σχολεία της UNRWA «γιόρτασαν ανοιχτά» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε επίσης σε μια Ισραηλινή όμηρο, η οποία, κατά την απελευθέρωσή της, είπε ότι «κρατήθηκε στο σπίτι κάποιου που εργαζόταν για την UNRWA».

«Έχουν μια ένωση που ελέγχεται από τη Χαμάς και νομίζω ότι είναι καιρός ο ΟΗΕ να διερευνήσει αυτές τις σχέσεις μεταξύ της UNRWA και της Χαμάς», πρόσθεσε. Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Η ΕΕ είπε ότι θα αξιολογήσει περαιτέρω βήματα «με βάση το αποτέλεσμα της πλήρους και συνολικής έρευνας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε με αυτή την είδηση» ενώ ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, τόνισε ότι διενεργείται πλήρης έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς του Ισραήλ ώστε «να αποδειχθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

»Για να προστατεύσω την ικανότητα του οργανισμού να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, έλαβα την απόφαση να τερματίσω αμέσως τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Lazzarini ενώ σημείωσε ότι οποιοσδήποτε από το προσωπικό διαπιστωθεί ότι έχει εμπλακεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες», θα λογοδοτήσει.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM