Έρευνα για εμπλοκή εργαζομένων του ΟΗΕ στις επιθέσεις στο Ισραήλ- Η Δύση διακόπτει τη χρηματοδότηση

Έρευνα για εμπλοκή εργαζομένων του ΟΗΕ στις επιθέσεις στο Ισραήλ- Η Δύση διακόπτει τη χρηματοδότηση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Βρετανία έγινε η τελευταία χώρα που σταμάτησε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την απόλυση αρκετών υπαλλήλων της με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι «αποτροπιασμένη».

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιταλία και ο Καναδάς έχουν ήδη αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία. Απασχολεί περίπου 13.000 άτομα εντός της Γάζας.

Από τότε όμως, που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, η UNRWA χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη Γάζα για να καταφύγουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι. Η οργάνωση ανέφερε ότι έχει διατάξει την διεξαγωγή έρευνας μετά τις πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ, ότι εργαζόμενοί της εμπλέκονται στην επίθεση στο Ισραήλ.

Την Παρασκευή, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο BBC ότι στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ενεπλάκησαν «άτομα που πληρώνονται από την υπηρεσία (UNRWA)».

Ο Mark Regev είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι οι δάσκαλοι που εργάζονται σε σχολεία της UNRWA «γιόρτασαν ανοιχτά» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε επίσης σε μια Ισραηλινή όμηρο, η οποία, κατά την απελευθέρωσή της, είπε ότι «κρατήθηκε στο σπίτι κάποιου που εργαζόταν για την UNRWA».

«Έχουν μια ένωση που ελέγχεται από τη Χαμάς και νομίζω ότι είναι καιρός ο ΟΗΕ να διερευνήσει αυτές τις σχέσεις μεταξύ της UNRWA και της Χαμάς», πρόσθεσε. Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Η Βρετανία αισθάνεται αποτροπιασμό από τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, μια αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτει προσωρινά οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση της UNWRA, ενώ εξετάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πρόσθετη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά προβληματισμένο» από τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του προσωπικού του ΟΗΕ στις επιθέσεις.

Η ΕΕ είπε ότι θα αξιολογήσει περαιτέρω βήματα «με βάση το αποτέλεσμα της πλήρους και συνολικής έρευνας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε με αυτή την είδηση» ενώ ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, τόνισε ότι διενεργείται πλήρης έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς του Ισραήλ ώστε «να αποδειχθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

»Για να προστατεύσω την ικανότητα του οργανισμού να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, έλαβα την απόφαση να τερματίσω αμέσως τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Lazzarini ενώ σημείωσε ότι οποιοσδήποτε από το προσωπικό διαπιστωθεί ότι έχει εμπλακεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες», θα λογοδοτήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι είχε στόχο να σταματήσει τη λειτουργία της UNRWA στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, απάντησε ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να σταματήσουν την υποστήριξη της ζωτικής σημασίας υπηρεσίας του ΟΗΕ «ενέχει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους».

Προέτρεψε τους χορηγούς της υπηρεσίας από τη Δύση να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους, προσθέτοντας πως «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη υποστήριξη για αυτόν τον διεθνή οργανισμό». Σε ανάρτησή του στο Telegram, το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση προέτρεψε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς «να μην υποκύψουν στις απειλές και τον εκβιασμό» του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών της UNRWA. 

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΕΜΕΝΗ 73 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΟΥΘΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Διεθνή / Υεμένη: Τουλάχιστον 73 τραυματίες από επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

Ξέσπασαν πυρκαγιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και άλλα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν στα σημεία των επιθέσεων για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Νέο ρωσικό σφυροκόπημα στο Κίεβο: Εκρήξεις και νεκροί μετά τη λήξη της τριήμερης παύσης επιθέσεων

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε πυραυλική επίθεση, ενώ οι αρχές καλούσαν τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια όσο βρισκόταν σε λειτουργία η αεράμυνα
THE LIFO TEAM
ΧΑΜΑΣ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Ο Νετανιάχου είχε λάβει σαφή προειδοποίηση για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς

Εκτενής έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες ενός νέου βιβλίου, αποκαλύπτει τις αποτυχίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ
THE LIFO TEAM
«Μια χούφτα άνδρες έχουν σχεδόν απεριόριστη εξουσία πάνω στην AI»: Η προειδοποίηση του ΟΗΕ

Διεθνή / «Μια χούφτα άνδρες έχουν σχεδόν απεριόριστη εξουσία πάνω στην AI»: Η προειδοποίηση του ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει υπαρξιακό ρίσκο και ζητά διεθνείς κόκκινες γραμμές πριν η ισχύς της ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Η Οτάβα επιβάλλει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Διεθνή / Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Η Οτάβα επιβάλλει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Ο Καναδάς ενεργοποίησε δασμούς 20 δισ. δολαρίων απαντώντας στην πολιτική Τραμπ - Ο Λευκός Οίκος ανεβάζει τους τόνους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να στοχοποιεί ακόμη και τη Bombardier
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ AFD

Διεθνή / Η νίκη του AfD στη Γερμανία μεγαλώνει τη σκιά του Πούτιν πάνω από την Ευρώπη

Πολιτικοί που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στη Ρωσία πλησιάζουν όλο και περισσότερο στα κέντρα εξουσίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, προκαλόντας ανησυχία στις Βρυξέλλες
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΗΠΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Διεθνή / Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ εξετάζουν μέτρα για αποκλιμάκωση του πολέμου τον χειμώνα

Ο Ζελένσκι αναφέρει ότι η αμερικανική προσέγγιση συνδυάζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την αναζήτηση συμφωνιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μία σημαντική κλιμάκωση το χειμώνα
THE LIFO TEAM