Παρατηρητικός δύτης ανακάλυψε σπαθί σταυροφόρου 900 χρόνων στις ακτές της Χάιφα

Sharp-eyed diver finds crusader’s ancient sword on Israeli seabed Facebook Twitter
Παρατηρητικός δύτης ανακάλυψε σπαθί σχεδόν μιας χιλιετίας - Πηγή φωτογραφίας: Shlomi Katzin/Israel Antiquities Authority
0

Ένα σπαθί που πιστεύεται πως ανήκε σε σταυροφόρο, ανακαλύφθηκε στο βυθό της Μεσογείου από έναν παρατηρητικό ερασιτέχνη δύτη, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. 


Παρότι η λεπίδα τού ενός μέτρου ήταν καλυμμένη με λογής θαλάσσιους οργανισμούς, ο... αετομάτης δύτης κατάφερε να διακρίνει τη λαβή όταν ένα ρεύμα κίνησε την άμμο που είχε σκεπάσει το λάφυρο σχεδόν μιας χιλιετίας. 

Η περιοχή, ένας φυσικός όρμος κοντά στο λιμάνι της Χάιφα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους ναυτικούς, ανέφερε ο Κόμπι Σαρβίτ, διευθυντής του τμήματος θαλάσσιας αρχαιολογίας. 

«Αυτές οι συνθήκες προσέλκυαν εμπορικά πλοία στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας πίσω πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα» σημείωσε. 

Μάλιστα, προηγούμενες ανακαλύψεις στην περιοχή υποδεικνύουν πως το σημείο αυτό είναι ενεργό εδώ και περίπου τέσσερις χιλιετίες. 

Sharp-eyed diver finds crusader’s ancient sword on Israeli seabed Facebook Twitter
Ο Σλόμι Κατσίν ανακάλυψε το σπαθί κατά τη διάρκεια κατάδυσης κοντά στην πόλη του, τη Χάιφα - Πηγή φωτογραφίας: Nir Disteleld/Israel Antiquities Authority


«Το σπαθί, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, είναι ένα πανέμορφο και σπάνιο εύρημα και κατά τα φαινόμενα ανήκε σε σταυροφόρο. Βρέθηκε καλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά είναι προφανώς κατασκευασμένο από σίδηρο. Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεται ένα τόσο προσωπικό αντικείμενο που μας γυρίζει πίσω 900 χρόνια σε μια διαφορετική εποχή με ιππότες, πανοπλίες και σπαθιά» παρατηρεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτω, Νιρ Ντίστελφελντ. 


Το σπαθί που πιστεύεται πως είναι 900 ετών, θα καθαριστεί, θα επισκευαστεί και θα εκτεθεί για το κοινό. 

Με πληροφορίες από Guardian/Smithsonian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Άμστερνταμ δεν αντέχει άλλο τους νεαρούς Άγγλους τουρίστες

Διεθνή / Το Άμστερνταμ δεν αντέχει άλλο τους νεαρούς Άγγλους τουρίστες

Ο υπερκορεσμός της πόλης από νεαρούς Άγγλους που μεταξύ άλλων κατουράνε παντού ή μπλέκουν μεθυσμένοι σε καυγάδες, έχει προξενήσει εδώ και χρόνια αντιδράσεις, με τις αρχές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
NEWSROOM
Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Διεθνή / Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονεία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Ισραήλ κλονίζουν για πρώτη φορά τον αλαζόνα ακροδεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επειχειρεί να ελέγξει ασφυκτικά την δικαστική εξουσία της χώρας.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ