No.1

Το Ισραήλ βομβάρδισε την κρατική τηλεόραση του Ιράν την ώρα που έκανε live μετάδοση

Το Ισραήλ βομβάρδισε την κρατική τηλεόραση του Ιράν την ώρα που έκανε live μετάδοση Facebook Twitter
0

Σε ένα από τα πιο εμβληματικά πλήγματα του πολέμου Ισραήλ–Ιράν μέχρι σήμερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε το μεσημέρι της Δευτέρας το κεντρικό κτήριο του Ισλαμικού Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού του Ιράν (IRIB) στην Τεχεράνη, διακόπτοντας αιφνιδιαστικά τη ζωντανή ροή του κρατικού καναλιού Press TV. 

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η παρουσιάστρια καταφερόταν λεκτικά κατά του Ισραήλ on air. Στο βίντεο που καταγράφει το περιστατικό, ο ήχος της έκρηξης είναι εκκωφαντικός και η κάμερα χάνεται μέσα στον καπνό, καθώς η δημοσιογράφος απομακρύνεται από το στούντιο.

Το πλήγμα στον IRIB –έναν από τους πιο ελεγχόμενους και πολιτικά φορτισμένους θεσμούς του ιρανικού καθεστώτος– είχε προηγηθεί δημόσιας προειδοποίησης από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ, ο οποίος νωρίτερα τη Δευτέρα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο μεγαφωνικός προπαγάνδας και υποκίνησης του Ιράν είναι έτοιμος να εξαφανιστεί», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το χτύπημα. Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ είχε εκδώσει και προειδοποίηση εκκένωσης για την περιοχή του IRIB στην Τεχεράνη, την οποία χαρακτήρισε «στόχο πρώτης γραμμής».

Αμέσως μετά το χτύπημα, το κρατικό κανάλι Press TV μετέδωσε ότι δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ, ενώ διέκοψε κάθε ζωντανή ροή για αρκετή ώρα. Το περιστατικό καταγράφηκε και από άλλα ιρανικά μέσα, τα οποία έκαναν λόγο για «άμεση και στοχευμένη επίθεση στην καρδιά της ιρανικής δημόσιας ενημέρωσης».

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός IRIB αποτελεί θεσμικό πυλώνα του ιρανικού κράτους και λειτουργεί υπό τον άμεσο έλεγχο του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Στελεχωμένος με πολιτικά επιλεγμένες διοικήσεις και πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη στρατηγική του θεοκρατικού καθεστώτος, ο IRIB είναι το κύριο όργανο διάδοσης των επίσημων θέσεων της Τεχεράνης σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο – με το δορυφορικό Press TV να απευθύνεται στο παγκόσμιο ακροατήριο.
 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM