Ισπανία: Νεοναζιστικό κόμμα κατεβαίνει στις επερχόμενες εκλογές

Ισπανία: Νεοναζιστικό κόμμα κατεβαίνει στις επερχόμενες εκλογές Facebook Twitter
0

Μετά το ακροδεξιό κόμμα Vox,  μία νεοναζιστική οργάνωση με το όνομα «Το Κοινωνικό Σπίτι» μετατρέπεται σε κόμμα και θα διεκδικήσει της ψήφους των Ισπανών στις εκλογικές αναμετρήσεις του Απριλίου και του Μαΐου. 

Στις 28 Φεβρουαρίου, η νεοναζιστική ομάδα κατέθεσε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο, αρχηγός του νέου κόμματος θα είναι η Μελίσα Ροδρίγεθ, η οποία αποτελούσε εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης από την ημέρα που ιδρύθηκε. 

«Έχουμε νομιμοποιηθεί ως πολιτικό κόμμα και στόχος μας είναι να κατέλθουμε σε μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν προκηρυχθεί για φέτος», παραδέχθηκε η Ροδρίγεθ, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο eldiario.es, χωρίς να προσδιορίσει σε ποιες εκλογές (εθνικές της 28ης Απριλίου, ή περιφερειακές-δημοτικές και Ευρωεκλογές τον Μάιο) αναφέρεται.

Ως έδρα του «Κοινωνικού Σπιτιού» (HS) δηλώθηκε η Γρανάδα και όχι η Μαδρίτη, όπου γεννήθηκε το κίνημα και από όπου αναδείχθηκε και σε εθνικό επίπεδο. Αλλά η Γρανάδα ήταν μία από τις πόλεις, που το Hogar Social έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη δράση κι επιρροή του.

Το «Κοινωνικό Σπίτι» ήλθε στο προσκήνιο μέσα από καταλήψεις κλειστών κτιρίων στη Μαδρίτη, προσφέροντας κατοικία και υπηρεσίες σε οικογένειες και πρόσωπα με ανάγκες. Οι αμφιβολίες για τις προθέσεις της οργάνωσης ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως δεν παρείχαν στέγη και υπηρεσίες σε ξένους, ή μετανάστες και απαιτούσε να είναι Ισπανοί πολίτες εκείνοι που προσέφευγαν στην τράπεζα τροφίμων του και ζητούσαν τη βοήθειά του.

Το νεονζιτικό κίνημα κατάφερε να ενδιαφερθούν γι' αυτό τα μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν έκταση στη δράση και τα μηνύματά του, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση άλλων κοινωνικών οργανώσεων στη Μαδρίτη. Το ισπανικό δίκτυο Μετανάστευσης κατήγγειλε στην εισαγγελία το «Κοινωνικό Σπίτι» για βιαιοπραγίες κι επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, ιδίως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 2017.

Η επίθεση το 2016, με βόμβες μολότοφ, στη Μαδρίτη είχε δε στόχο ένα από τα πιο σημαντικά κι εμβληματικά τεμένη της πόλης. Η Εισαγγελία άσκησε δίωξη για φυλετικό μίσος ενάντια σε 11 μέλη του, αλλά στο τέλος διέταξε έρευνα μόνο για τη Ροδρίγεθ.

Το «Κοινωνικό Σπίτι» μαζί με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Φάλαγγα» και η «Ισπανία 2000», πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στην Πλατεία Κολόν κατά του διαλόγου της κυβέρνησης με την ηγεσία της Καταλονίας.

Στο καταστατικό του, που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, το «Κοινωνικό Σπίτι» αναφέρει πως στόχος του είναι «η δυνατότητα να δημιουργηθούν, σε συμφωνία με το Εθνικό του Συμβούλιο, τοπικές αντιπροσωπείες σε δημοτικό, επαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM