Ισπανία: Ανακαλύφθηκε από την αστυνομία το τελευταίο κομμάτι ταπισερί του 17ου αιώνα - Μετά από 42 χρόνια

Ισπανία: Ανακαλύφθηκε από την αστυνομία το τελευταίο κομμάτι ταπισερί του 17ου αιώνα - Μετά από 42 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Spanish National Police
0

Το τελευταίο μέρος μιας ταπισερί του 17ου αιώνα που είχε κλαπεί πριν από 42 χρόνια από διαβόητο διαρρήκτη έργων τέχνης, ανακτήθηκε από την Αστυνομία της Ισπανίας. 

Η ταπισερί των 4 από τα 6,5 μέτρα, γνωστή ως La apoteosis de las artes (Η αποθέωση των Τεχνών), ήταν ένα από τις έξι φλαμανδικές ταπισερί που εκλάπησαν από την εκκλησία του Σάντο Ντομίνγκο στην πόλη Castrojeriz, στα βόρεια της Ισπανίας, στις 7 Νοεμβρίου του 1980. 


Τα κομμάτια της -που κατασκευάστηκαν στην Μπριζ το 1654 από τον Κορνέιγ Σουτς, μετέπειτα του Ρούμπενς- εκλάπησαν από τον Ρενέ Αλφός βαν ντεν Μπέργκε, γνωστότερο στο ισπανικό κοινό ως Έρικ ο Βέλγος. 


Κι ενώ και τα έξι έργα εντοπίστηκαν μετά από έρευνα της Ιντερπόλ σε Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο, το κατώτερο τμήμα της αριστερής πλευρά του The Apotheosis of the Arts που αποτύπωνε ένα χερουβείμ, αγνοείτο μέχρι σήμερα, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά. 
 

Ο Βαν ντεν Μπέργκε, Βέλγος έμπορος τέχνης, πέθανε στη Μάλαγα το 2020 σε ηλικία 80 χρόνων. Το κλοπιμαίο τμήμα βρέθηκε όταν ο Ανχέλ Αλκαράθ, αστυνομικός με ακαδημαϊκή γνώση των εγκλημάτων έργων τέχνης, ήρθε σε επαφή με τον δικηγόρο του Μπέργκε και κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη τού έργου.

Ο δικηγόρος παρέδωσε το τελευταίο κομμάτι της ταπισερί, που επεστράφη στην αρχιεπισκοή του ΜΠουργός την περασμένη Παρασκευή. 


«Αν από τον παράδεισο έλειπε ένας άγγελος, θα ήταν λιγότερος παράδεισος» ανέφερε ο Αλκαράθ, προσθέτοντας: «Κι αν από αυτή την ταπισερί έλειπε αυτό το χερουβείμ, δεν θα ήταν η ίδια ταπισερί. Σήμερα προσφέρουμε πίσω στην Castrojeriz κάτι που από την αρχή δεν έπρεπε να έχει λείψει». 


Σε ανακοίνωσή της, η ισπανική αστυνομία περιέγραψε τον Βαν ντεν Μπέργκε ως «έμπορο τέχνης, συντηρητή, ζωγράφο, συγγραφέα και διεθνή διαρρήκτη» που πραγματοποίησε πλήθος ληστειών στις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια της χώρας. 


«Επιπλέον ηγήθηκε μια οργανωμένης σπείρας, αφοσιωμένης στην κλοπή θρησκευτικών έργων τέχνης - συχνά υπό τις εντολές πλούσιων συλλεκτών που κυνηγούσαν ένα συγκεκριμένο κομμάτι» σημείωσε η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της. 

Ο Βαν ντε Μπέργκε συνελήφθη το 1982, αλλά αφέθηκε ελεύθερος τρία χρόνια αργότερα όταν, μέσω του δικηγόρου του, βοήθησε τις αρχές να εντοπίσουν και να ανακτήσουν πολλά από τα κλοπιμαία έργα. 


O ντε Μπέργκε ήταν αμετανόητος έως το θάνατό του. Μιλώντας στην El País πριν από δέκα χρόνια, κατά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, Erik the Belgian – For the Love of Art, είχε αναφέρει: «Δεν είμαι μικρο-απατεώνας. Είμαι ανώτερης ποιότητας κλέφτης. Κλέβω από αγάπη για την τέχνη και έχω κλέψει πολυτελή αντικείμενα. Τα χρήματα δεν έχουν αξία πολυτέλειας». 

Ερωτηθείς για το αν είχε ζητήσει συγχώρεση για τις αμαρτίες του, ο Μπέργκε παραδέχτηκε πως είχε να εξομολογηθεί από τότε που ήταν παπαδοπαίδι. 

«Είμαι φίλος του Αγίου Πέτρου. Έχω πουλήσει πολλά αγάλματά του και έχω σώσει άλλα. Κι αν, φτάνοντας στον παράδεισο, με πετάξει στις φλόγες, θα τον πυροβολήσω δύο φορές». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM