Ιράν: Ο Ραϊσί κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «υποκινεί το χάος» - Για «εισβολή της Δύσης» μιλούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Ιράν: Ο Ραϊσί κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «υποκινεί το χάος» - Για «εισβολή της Δύσης» μιλούν οι Φρουροί της Επανάστασης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του ότι υποκινεί «το χάος, τον τρόμο και την καταστροφή» στην Ισλαμική Δημοκρατία, εν μέσω των διαδηλώσεων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί όσο βρισκόταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών».

«Ο Αμερικανός πρόεδρος, που επιτρέπει στον εαυτό του μέσω των σχολίων του να υποκινεί το χάος, τον τρόμο και την καταστροφή σε μια άλλη χώρα, θα πρέπει να θυμάται τα αιώνια λόγια του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος αποκάλεσε την Αμερική "τον μεγάλο σατανά"», δήλωσε ο Ραϊσί.

«Το Ιράν πρέπει να θέσει τέλος στη βία εναντίον των δικών του πολιτών επειδή απλά ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», δήλωσε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης καταγγέλλουν «εισβολή» της Δύσης

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι υποκίνησε «ταραχές» σε αρκετά σχολεία, καταγγέλλοντας «εισβολή πολιτισμική, πολιτική και ασφαλείας».

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, μαθητές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και μαθήτριες έβγαλαν τη μαντίλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Οι ταραχές είναι το προϊόν των ομάδων προβληματισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία και έχουν επεκταθεί στις σχολικές μας αίθουσες. Σήμερα ο εχθρός άνοιξε ένα νέο πεδίο εισβολής πολιτισμικής, πολιτικής και ασφαλείας [...] είναι το πιο σύνθετο πεδίο πολέμου όπου ο εχθρός έχει σοβαρή παρουσία», δήλωσε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσέιν Σαλαμί, τον οποίο επικαλείται το Sepah News, η επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών.

Τη Δευτέρα, η UNICEF εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «παιδιά και εφήβους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν» στο Ιράν. Όμως σήμερα, ο υπουργός Παιδείας του Ιράν, Γιουσέφ Νουρί, διέψευσε τη σύλληψη μαθητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM