ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Το Ιράν «φλέγεται»- Οι ΗΠΑ αίρουν κυρώσεις για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο ίντερνετ

Το Ιράν «φλέγεται»- Οι ΗΠΑ αίρουν κυρώσεις για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο ίντερνετ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Ιράν φλέγεται με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται στους δρόμους, να καίνε μαντίλες και να καταγγέλλουν τους «μισθοφόρους» μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει ασαφής με αναφορές να κάνουν λόγο για πάνω από 50. Ωστόσο, τα ιρανικά Μέσα ενημέρωσης μιλούν για τουλάχιστον 35 θύματα.

Και ενώ στο εξωτερικό μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τη βάναυση  καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι συνδέσεις με το διαδίκτυο εξακολουθούν και σήμερα να παρουσιάζουν προβλήματα, με το μπλοκάρισμα του WhatsApp και του Instagram.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Ο στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε.

Οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος της Mahsa Amini.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».

Ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέφερε την Δευτέρα ότι η εταιρεία SpaceX σκοπεύει να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.

Την ίδια ώρα ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι μίλησε σε φιλοκυβερνητική εκδήλωση, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «απειληθεί» η ασφάλεια της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων», είπε, λίγο μετά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τονίζοντας ότι οι «εχθροί» του Ιράν ήθελαν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή, ο σημείωσε είπε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει την κριτική για τον θάνατο της Amini, αλλά δεν θα επηρεαστεί από «ταραχές».

Με πληροφορίες του BBC/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω “αμυντικά μέτρα” για να προστατεύσει τα συμφέροντά του από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση
NEWSROOM