Το Ιράν απορρίπτει τις εκκλήσεις να μην προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Το Ιράν απορρίπτει τις εκκλήσεις να μην προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ιράν απέρριψε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των Αραβών να μετριάσουν την απάντησή του στη δολοφονία του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς οι αρχές ερευνούσαν τις παραβιάσεις ασφάλειας που οδήγησαν στην επίθεση.

Οι Ιρανοί εισαγγελείς δήλωσαν το Σάββατο ότι άνοιξαν επίσημη έρευνα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, η οποία ήρθε λίγες ώρες μετά το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Οι δύο επιθέσεις, μετά από μια επίθεση με ρουκέτα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα υψώματα του Γκολάν που ελέγχονται από το Ισραήλ, κλιμάκωσαν έναν πρόσφατο κύκλο βίας και απείλησαν να ωθήσουν την περιοχή στο χείλος του πολέμου.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί να αντεπιτεθούν. Το Σάββατο, το Ιράν είπε σε Άραβες διπλωμάτες ότι δεν το νοιάζει αν η απάντηση πυροδοτήσει πόλεμο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις εταίρων να μεταφέρουν ένα μήνυμα στο Ιράν να μην κλιμακώσει, προειδοποιώντας ότι οποιοδήποτε σημαντικό χτύπημα θα έφερνε ανταπόκριση και σηματοδοτώντας ότι οι προσπάθειες του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν να βελτιώσει τη σχέση με τη Δύση θα είχαν καλύτερες πιθανότητες εάν το Ιράν έδειχνε αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις. Οι ΗΠΑ δήλωσαν, ως μέρος του μηνύματός τους, ότι πιέζουν επίσης το Ισραήλ να αποκλιμακώσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αΐμάν Σαφάντι, επισκέφθηκε την Κυριακή την Τεχεράνη για να συζητήσει τρόπους εκτόνωσης της έντασης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης με drone και πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο, η Ιορδανία αναχαίτισε βλήματα που είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο της με κατεύθυνση προς το Ισραήλ. Αυτή τη φορά λέει ότι θα κάνει το ίδιο. «Όποιος θέλει να παραβιάσει τους ουρανούς μας, θα το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Σαφάντι την περασμένη εβδομάδα. «Η Ιορδανία δεν θα είναι πεδίο μάχης. Είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές συνέπειες».

Το Ισραήλ δήλωσε ότι είναι έτοιμο να αμυνθεί και να απαντήσει σε κάθε αντίποινα. «Το Ισραήλ βρίσκεται τώρα σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο ενάντια στον ιρανικό άξονα του κακού», δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο, είτε αμυντικό είτε επιθετικό. Επαναλαμβάνω στους εχθρούς μας: Θα απαντήσουμε και θα επιβάλλουμε βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, από οποιαδήποτε αρένα».

Η δολοφονία στην Τεχεράνη του Χανίγια, ο οποίος ήταν εκεί για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, ήταν μια ντροπιαστική αποτυχία ασφάλειας για το Ιράν. Σκοτώθηκε από βόμβα ενώ διέμενε σε έναν ξενώνα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε η Wall Street Journal. Το Ιράν και η Χαμάς, που κατηγορούν το Ισραήλ για την επίθεση, αμφισβήτησαν ότι μια βόμβα σκότωσε τον Χανίγιε, λέγοντας ότι χτυπήθηκε από πύραυλο. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία.

Ο Σαντίκ Ραχίμι, αναπληρωτής αρχηγός της δικαιοσύνης του Ιράν, δήλωσε το Σάββατο ότι ο δημόσιος εισαγγελέας της χώρας άνοιξε έρευνα για τον θάνατο της Χανίγια και εξέδωσε εντολή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη οποιουδήποτε ήταν αμελής ή συνεργάστηκε εν γνώσει του με το Ισραήλ στη δολοφονία, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, που συνδέεται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Ορισμένοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη ανακριθεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. «Είτε το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει διεισδυτικά στοιχεία, ανθρώπινους πράκτορες και κατασκόπους ή έχει διαπράξει απευθείας αυτό το έγκλημα, είναι υπό διερεύνηση», δήλωσε ο Ραχίμι, σύμφωνα με το Mehr news, επίσης κοντά στο IRGC.

Πολιτικοί στην Τεχεράνη είπαν ότι η επίθεση αποκάλυψε αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν. «Υπάρχουν κενά και μολύνσεις στο σύστημα πληροφοριών ασφαλείας της χώρας", δήλωσε στον ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Didban ο Αχμάντ Μπαξαΐς Αρντεστάνι, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας στο κοινοβούλιο του Ιράν.

Το Ισραήλ έχει θέσει τον στρατό του σε κατάσταση συναγερμού, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάστηκαν για να ετοιμάσουν στρατιωτικά μέσα και περιφερειακούς εταίρους να σταματήσουν μια επίθεση που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι ευρύτερη και πιο περίπλοκη από μια ιρανική επίθεση τον Απρίλιο. 

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα, όπως κάναμε πριν από τις 13 Απριλίου όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας συνασπισμός εταίρων και συμμάχων μας συνεργάστηκε με το Ισραήλ για να νικήσει αυτή την επίθεση», είπε στο ABC News την Κυριακή ο Τζον Φίνερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Σε εκείνη την επίθεση, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά μόνο αφού τηλεγραφούσε την απάντησή του στους διπλωμάτες εκ των προτέρων και έδωσε στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ την ευκαιρία να προετοιμαστούν. Τελικά, τα περισσότερα από τα βλήματα καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στο Ισραήλ. Αλλά αυτή τη φορά, το Ιράν αρνήθηκε να παράσχει λεπτομερείς προειδοποιήσεις που θα βοηθούσαν στον μετριασμό των επιπτώσεων οποιουδήποτε χτυπήματος.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM