Ιράκ: Κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν κατήγγειλαν επιθέσεις στα γραφεία τους

Ιράκ: Κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν κατήγγειλαν επιθέσεις στα γραφεία τους Facebook Twitter
0

Κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι τα γραφεία τους δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας (29/10) σε πολλές πόλεις μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μασούντ Μπαρζανί, του προέδρου της περιοχής.


Το Κίνημα για Αλλαγή, το Γκοράν και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) επεσήμαναν σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις ότι αρκετά από τα γραφεία τους στην επαρχία Ντουχόκ, βόρεια της Αρμπίλ, λεηλατήθηκαν ή πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.


Η ημιαυτόνομη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την τοπική αστυνομία, γνωστή και ως Ασαγίς, να εμποδίσει τις επιθέσεις.


Ο Μπαρζανί ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα παραιτηθεί την 1η Νοεμβρίου από την προεδρία του Ιρακινού Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Αν και στο δημοψήφισμα επικράτησε το «ναι», η κυβέρνηση του Μπαρζανί αναγκάστηκε να κάνει πίσω εξαιτίας των στρατιωτικών και οικονομικών μέτρων που επέβαλε η Βαγδάτη στην Αρμπίλ.


Ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο την ώρα που συνεδρίαζε χθες για να εγκρίνει την παραίτησή του. Βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν κλειστεί μέσα, κατάφεραν να βγουν αργότερα, σύμφωνα με τα κόμματά τους.


Το Γκοράν και το PUK τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, όμως το Γκοράν ήταν αντίθετο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν κατάλληλη η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε.


Το PUK στήριξε με επιφυλάξεις το δημοψήφισμα. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπαρζανί κατηγόρησε τους υποστηρικτές του ιδρυτή του PUK Τζαλάλ Ταλαμπανί, που πέθανε στις αρχές Οκτωβρίου, ότι είναι ένοχοι για «εσχάτη προδοσία» επειδή παρέδωσαν την πόλη Κιρκούκ στις ιρανικές δυνάμεις πριν δύο εβδομάδες, χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ