ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Η 24η Απριλίου είναι για τους Αρμένιους ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας... GETTY
0

Με δήλωσή του, το Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε εκδηλώσεις μνήμης στις ΗΠΑ για τους νεκρούς Αρμένιους.

«Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του», πρόσθεσε. 

Η δήλωση του κ. Μπάιντεν, για τα 106 χρόνια από όταν σφαγιάστηκαν 1,5 εκατ. Αρμένιοι αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής του για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναν πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφοροποιείται επίσης από τους προκατόχους του, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να συγκρουστούν με μια χώρα στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα υπερσπιστεί την αλήθεια απέναντι στο «ψέμα» της γενοκτονίας

Σημειώνεται ότι χτες σύμφωνα με το Reuters o Αμερικανός Πρόεδρος είχε ανακοινώσει στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη τους επικοινωνία, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου γενοκτονία, μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Διεθνή / Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. ευρώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη Δευτέρα επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ