ΗΠΑ: Ελλείψεις καυσίμων μετά από κυβερνοεπίθεση - Ουρές αυτοκινήτων σε βενζινάδικα

ΗΠΑ: Ελλείψεις καυσίμων μετά από κυβερνοεπίθεση - Ουρές αυτοκινήτων σε βενζινάδικα Facebook Twitter
EPA
0

Ελλείψεις καυσίμων παρατηρούνται σε βενζινάδικα των ΗΠΑ μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline. 

Φοβούμενοι μεγάλες ελλείψεις βενζίνης μετά την κυβερνοεπίθεση εναντίον της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων, της Colonial Pipeline, πολλοί αυτοκινητιστές των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ έσπευσαν χθες Τρίτη να γεμίσουν βενζίνη τα οχήματά τους, ωθώντας τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα για να διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό και να αποφευχθεί ο πανικός.

Στα περίχωρα των πόλεων Αλτάντα, Ράλεϊ και Σάρλοτ –στις πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και της Τζόρτζια-- περισσότερο από το 30% των βενζινάδικων δεν διέθεταν πια καύσιμα χθες Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy. Στη Βόρεια Καρολίνα περισσότερο από το 10% των βενζινάδικων δεν είχαν καθόλου καύσιμα, ανέφερε η ίδια πηγή. Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Βιρτζίνια, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Κάποιοι αυτοκινητιστές φοβόντουσαν ότι θα υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων μετά την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Colonial Pipeline, η οποία μεταφέρει το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Η εταιρεία προσπαθεί έκτοτε να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες της και ελπίζει να το έχει πετύχει «ως το τέλος της εβδομάδας».

Επιβεβαιώνοντας τον στόχο αυτό, η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ διαβεβαίωσε χθες ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνετε αποθέματα καυσίμων». Πρόκειται «για ένα πρόβλημα εφοδιασμού όχι έλλειψης καυσίμων», τόνισε από τον Λευκό Οίκο. Όμως «οι άνθρωποι βλέπουν τις ειδήσεις και τρομάζουν», ανέφερε ο ιδιοκτήτης ενός βενζινάδικου στη Ράλεϊ. «Γεμίζουν μπιτόνια με βενζίνη».

Αύξηση τιμών

Η τιμή της βενζίνης σημειώνει άνοδο σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως αυξανόταν καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Κατά μέσο όρο η τιμή ενός γαλονιού (3,79 λίτρα) έφτασε χθες στα 2,99 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, σύμφωνα με το GasBuddy. Η υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι οι αρχές «δεν θα ανεχθούν» τους εμπόρους που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων.

Λόγω έλλειψης κηροζίνης στο αεροδρόμιο της Σάρλοτ η αεροπορική εταιρεία American Airlines χρειάστηκε να τροποποιήσει δύο πτήσεις της προς τη Χολολουλού και το Λονδίνο, προσθέτοντας μια στάση.

Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, την κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε η οργάνωση Darskside η οποία χρησιμοποίησε ένα λυτρισμικό, ένα κακόβουλο πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας για να εισέλθει σε ένα σύστημα κλειδώνοντας αρχεία και στη συνέχεια ζητεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει.

Η οργάνωση έπληξε τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αγωγών για διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ, η οποία μεταφέρει ντίζελ και βενζίνη κατά μήκος περισσότερων από 8.800 χιλιομέτρων από διυλιστήρια στον κόλπο του Μεξικού ως τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού, οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής στους οδηγούς βυτιοφόρων να εργάζονται περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο.

Χθες Τρίτη η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) έδωσε προσωρινή εξαίρεση σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία στις αστικές περιοχές προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα.

Η εξαίρεση, η οποία αρχικά αφορούσε την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και τις πολιτείες Μέριλαντ, Πενσιλβάνια και Βιρτζίνια ως τις 18 Μαΐου, τελικά επεκτάθηκε το βράδυ στις πολιτείες Αλαμπάμα, Ντέλαγουερ, Τζόρτζια και σε κάποιες κομητείες της Φλόριντα, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας και του Τενεσί ως τις 31 Μαΐου.

Εξάλλου οι κυβερνήτες της Τζόρτζια, της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό, αίροντας για παράδειγμα τα όρια βάρους για τα βυτιοφόρα. Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε χθες το βράδυ στους ομοσπονδιακούς αυτοκοινητόδρομους έπειτα από απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM