ΗΠΑ: Δυο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στην Οκλαχόμα και στη Φλόριντα

ΗΠΑ: Δυο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στην Οκλαχόμα και στη Φλόριντα Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Δυο άνδρες καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών για φόνους εκτελέστηκαν χθες Πέμπτη στην Οκλαχόμα και στη Φλόριντα, αυξάνοντας σε δέκα τον αριθμό των θανατοποινιτών οι ποινές των οποίων εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αρχών των δυο πολιτειών.

Στην Οκλαχόμα, ο Γουέντελ Γκρίσομ, φορτηγατζής, 56 ετών, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών επειδή σκότωσε πυροβολώντας και πετυχαίνοντας με μια σφαίρα στο κεφάλι την 23χρονη Άμπερ Μάθιους κατά τη διάρκεια ληστείας το 2005. Εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση λίγο μετά τις 10:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών της πολιτείας.

Στη Φλόριντα, ο Έντουαρντ Τζέιμς, 63 ετών, καταδικάστηκε για τον βιασμό και τον φόνο το 1993 της Τόνι Νούνερ, 8 ετών, και της γιαγιάς της, της Μπέτι Ντικ, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών της πολιτείας, εκτελέστηκε στις 20:15 (σήμερα στις 02:15 ώρα Ελλάδας), επίσης με θανατηφόρα ένεση.

Αυτές ήταν οι δυο τελευταίες εκτελέσεις που προβλεπόταν να γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Προχθές Τετάρτη, άλλος θανατοποινίτης εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στην Αριζόνα (νοτιοδυτικά), στην πρώτη εκτέλεση στην πολιτεία αυτή έπειτα από δυο χρόνια και πλέον.

Και την Τρίτη, ακόμη ένας εκτελέστηκε στη Λουιζιάνα (νοτιοανατολικά) με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που ως αυτή την εβδομάδα χρησιμοποιούσαν μόνο οι αρχές στη γειτονική Αλαμπάμα και ειδικοί του ΟΗΕ συγκρίνουν με μορφή «βασανιστηρίου».

Εντός 2025 έχουν γίνει 10 εκτελέσεις στις ΗΠΑ: επτά με θανατηφόρες ενέσεις, δυο με εισπνοή αζώτου και μια από εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) — ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος στις ΗΠΑ από το 2010.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες πέντε (Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, δυνάμει αποφάσεων των κυβερνητών τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM