Με εισπνοή αζώτου η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Λουιζιάνα εδώ και 15 χρόνια

Με εισπνοή αζώτου η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Λουιζιάνα εδώ και 15 χρόνια Facebook Twitter
0

Αύριο Τρίτη 18 Μαρτίου θα εκτελεστεί  στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ ο 46χρονος Τζέσι Χόφμαν, στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη εδώ και 15 χρόνια στην πολιτεία.

Πρόκειται για μέθοδο που ο ΟΗΕ επικρίνει ως μορφή «βασανιστηρίου» και μέχρι τώρα, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στη γειτονική Αλαμπάμα.

Ο Χόφμαν καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της Μέρι Έλιοτ το 1996.

Μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένες ακόμη τρεις εκτελέσεις θανατοποινιτών – μία την Τετάρτη στην Αριζόνα και δύο την Πέμπτη, σε Φλόριντα και Οκλαχόμα – όλες με ένεση θανατηφόρου διαλύματος.

Από την έναρξη του 2025, έχουν πραγματοποιηθεί έξι εκτελέσεις σε όλη τη χώρα: οι τέσσερις με θανατηφόρο ένεση, μία στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου, ενώ στη Νότια Καρολίνα ένας θανατοποινίτης οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από το 2010.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα την προγραμματισμένη εκτέλεση του Τζέσι Χόφμαν με το σκεπτικό ότι η θανάτωση με εισπνοή αζώτου συνιστά «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία» που απαγορεύεται από την 8η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Ο θανατοποινίτης ζήτησε να οδηγηθεί ενώπιον εκτελεστικού αποσπάσματος.

Εντούτοις, η αναστολή εκτέλεσης ακυρώθηκε από υπερσυντηρητικό εφετείο με τη δικαιολογία, ότι  η εκτέλεση διά τυφεκισμού θα ήταν «πιο επώδυνη» συγκριτικά με την εισπνοή αζώτου.

Οι δικηγόροι του Χόφμαν προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αιτούμενοι την αναστολή της εκτέλεσης.

Η εκτέλεση του Κένεθ Σμιθ στην Αλαμπάμα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, ήταν η πρώτη παγκοσμίως με τη μέθοδο της εισπνοής αζώτου και είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Έκτοτε έχουν γίνει άλλες τρεις στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Οι κυβερνήτες έξι άλλων πολιτειών (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM