ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αριζόνα, για πρώτη φορά έπειτα από 2 χρόνια

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αριζόνα, για πρώτη φορά έπειτα από 2 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Άνδρας καταδικασμένος σε θάνατο εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην αμερικανική πολιτεία Αριζόνα, για πρώτη φορά έπειτα από δυο χρόνια.

Ο Άαρον Γκάντσις, 53 ετών, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο το 2002 του Τεντ Πράις, του πρώην συζύγου της συντρόφου του. Εκτελέστηκε με θανατηφόρες ενέσιμες χημικές ουσίες λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησαν οι αρχές στην Αριζόνα (νοτιοδυτικά).

«Σήμερα η Αριζόνα ξανάρχισε να εφαρμόζει την ποινή του θανάτου και αποδόθηκε εντέλει δικαιοσύνη για τον Τεντ Πράις και την οικογένειά του», δήλωσε η γενική εισαγγελέας (πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης) Κρις Μέιζ. Η προηγούμενη εκτέλεση στην Αριζόνα είχε γίνει τη 16η Νοεμβρίου 2022. Αυτή την εβδομάδα προβλεπόταν να γίνουν τέσσερις εκτελέσεις στις ΗΠΑ.

Χθες, θανατοποινίτης εκτελέστηκε στη Λουιζιάνα (νοτιοανατολικά) με τη μέθοδο της πρόκλησης ασφυξίας λόγω εισπνοής αζώτου, που ειδικοί του ΟΗΕ συγκρίνουν με μορφή «βασανιστηρίου». Άλλες δυο εκτελέσεις, με θανατηφόρες ενέσιμες χημικές ουσίες, έχει προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα στη Φλόριντα και στην Οκλαχόμα (νότια).

Εντός 2025 έχουν γίνει 8 εκτελέσεις στη χώρα: πέντε με θανατηφόρες ενέσεις, δυο με εισπνοή αζώτου, μια από εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) — ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος στις ΗΠΑ από το 2010.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες πέντε (Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, δυνάμει αποφάσεων των κυβερνητών τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM