Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε βίντεο που δείχνει υποβρύχιο να στοχεύει και στη συνέχεια να τορπιλίζει την ιρανική φρεγάτα «Iris Dena» στα ανοικτά της Σρι Λάνκα.
Λίγες ώρες μετά τη βύθιση της ιρανικής φρεγάτας «Iris Dena» που έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό, οι ΗΠΑ μέσω ενός βίντεο στην πλατφόρμα Χ, ανέλαβαν την ευθύνη.
Το πλοίο μετέφερε πλήρωμα περίπου 180 ατόμων και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις αρχές της Σρι Λάνκα, έχουν διασωθεί 32 ναύτες, ενώ περίπου 140 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι.
Οι έρευνες συνεχίζονται, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για μία από τις σοβαρότερες ναυτικές τραγωδίες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
https://t.co/PiqQpVIrMu pic.twitter.com/Wc1e0B0um7
— Department of War 🇺🇸 (@DeptofWar) March 4, 2026
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Πενταγώνου, είχε αναφέρει πως στον Ινδικό Ωκεανό οι ΗΠΑ βύθισαν ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο, που θεωρούσε ότι ήταν ασφαλές στα διεθνή ύδατα.
«Βυθίστηκε από τορπίλη. Είναι η πρώτη βύθιση εχθρικού πλοίου με τορπίλη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του.
«Είναι τελειωμένοι και το ξέρουν» διαμηνύει ο Χέγκσεθ για το Ιράν
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Αμερική κερδίζει» και ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν βρίσκονται ακόμη στην αρχική τους φάση.
«Είμαστε μόλις τέσσερις ημέρες σε αυτή τη διαδικασία, οι συσχετισμοί αλλάζουν, η σκόνη κατακάθεται και επιπλέον δυνάμεις καταφθάνουν», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «θα πάρουν όσο χρόνο χρειάζεται για να διασφαλίσουν την επιτυχία».
Παράλληλα, σε ιδιαίτερα σκληρή διατύπωση, υποστήριξε ότι η ιρανική πλευρά «είναι τελειωμένη και το ξέρει, ή σύντομα θα το καταλάβει».
HEGSETH: "The two most powerful air forces in the world will have complete control of Iranian skies. Uncontested airspace."
— Fox News (@FoxNews) March 4, 2026
"Iranian leaders, looking up and seeing only U.S. and Israeli air power every minute of every day — until we decide it’s over." pic.twitter.com/nEI4pyo8rq
Ο Χέγκσεθ δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «μόλις ξεκίνησαν να εντοπίζουν, να διαλύουν, να αποδυναμώνουν και να καταστρέφουν» τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν. Όπως είπε, «από χθες το βράδυ και μέσα σε λίγες ημέρες, οι δύο ισχυρότερες αεροπορίες στον κόσμο θα έχουν πλήρη έλεγχο των ιρανικών αιθέρων», κάνοντας λόγο για «ανεμπόδιστο εναέριο χώρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέρα και νύχτα», με στόχο τα πυραυλικά συστήματα, τη στρατιωτική βιομηχανική βάση του Ιράν, αλλά και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεών του.