ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών Facebook Twitter
epa
0

Οι αρχές των ΗΠΑ απέλασαν λιγότερους παράτυπους μετανάστες το 2017 απ' ό,τι το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, όμως συνέλαβαν πολύ περισσότερους ανθρώπους που υποπτεύονταν ότι βρίσκονταν στη χώρα παράνομα, κατά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) την Τρίτη.

Η υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) απέλασε περίπου 226.000 ανθρώπους το οικονομικό έτος 2017, που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, έναν αριθμό μειωμένο κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο. Οι απελάσεις το 2017 ήταν λιγότερες από εκείνες που καταγράφηκαν οποιαδήποτε χρονιά της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, με βάση προηγούμενες στατιστικές του DHS.

Όμως τα στελέχη του ICE συνέλαβαν πολύ περισσότερους φερόμενους ως παράτυπους μετανάστες τους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εν σχέσει με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Μεταξύ της 20ής Ιανουαρίου και της 30ής Σεπτεμβρίου, τα στελέχη της υπηρεσίας συνέλαβαν σχεδόν 111.000 ανθρώπους, έναν αριθμό αυξημένο κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου οικονομικού έτους ή κατά 30% στο σύνολό του.

Ένας από τους λόγους της μείωσης των απελάσεων ήταν πως πολύ λιγότεροι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (Customs and Border Protection, CBP) σημειώθηκαν 311.000 προσαγωγές ανθρώπων που προσπαθούσαν να μπουν στη χώρα παράνομα κατά το οικονομικό έτος 2017, ενώ η υπηρεσία σταμάτησε άλλους 216.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ παρότι δεν διέθεταν έγκυρες βίζες σε λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. σημεία εισόδου. Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 23,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

«Το σύνολο των απομακρύνσεων»—των απελάσεων μεταναστών—«έχει μειωθεί επειδή τα σύνορα ελέγχονται πλέον καλύτερα από ό,τι οποτεδήποτε τα τελευταία 45 χρόνια», υποστήριξε ο Τόμας Χόμαν, υποδιευθυντής της ICE, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ