Ικανοποίηση σε Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και ΕΕ για την κίνηση της Β. Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές

Ικανοποίηση σε Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και ΕΕ για την κίνηση της Β. Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές Facebook Twitter
0

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλονται άμεσα οι πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και ότι παράλληλα θα κλείσει το κύριο πεδίο των δοκιμών με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας έγινε πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις κορυφής του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν την επόμενη εβδομάδα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να τερματίσει τις πυρηνικές δοκιμές θα είναι ένα θετικό βήμα και πως ελπίζει ότι αποτελεί ένδειξη καλής πίστης.

«Μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τερματιστούν όλες οι πυρηνικές δοκιμές και οι εκτοξεύσεις ICBM (σ.σ. διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων) θα ήταν ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι αυτό δείχνει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε πνεύμα καλής πίστης», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πετύχουμε το στόχο μας για πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να το πράξουμε αυτό με ειρηνικά μέσα».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα αναστείλει άμεσα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αποκαλύψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

«Για να ξεκινήσει μια σοβαρή πολιτική διαδικασία προς την πλήρη αποποινικοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι, ωστόσο, απαραίτητο για την Πιονγκγιάνγκ να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα και να αποκαλύψει το πλήρες πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα κατά τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί», δήλωσε σήμερα ο Μάας.«Αυτό το αίτημα συμβαδίζει με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση για την κίνηση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, κάτι που όπως δήλωσε προωθεί την αποπυρηνικοποίηση και θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. 

«Η Κίνα πιστεύει ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, που έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα και ζήτησε τη «μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση» της χώρας.

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι «ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας», ανέφερε η Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι δήλωσε ότι οι δύο επικείμενες σύνοδοι κορυφής αποτελούν ευκαιρία «για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να φέρουν πρόσθετα, συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», ενώ προσέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες «με κάθε δυνατό τρόπο». Σύμφωνα με την ίδια, η θέση της ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα παραμένει σε αυτή τη φάση αμετάβλητη, συνδυάζοντας κυρώσεις με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται άλλωστε να διεξαχθούν δύο σημαντικές Σύνοδοι Κορυφής: η μία Βόρειας και Νότιας Κορέας και άλλη Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα, βρισκόμαστε σε υπαρξιακή μάχη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το σημείο της ιρανικής επίθεσης που άφησε έξι νεκρούς προειδοποιεί για συντριπτική απάντηση – «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το Ιράν είχε πυρηνικά»
LIFO NEWSROOM
Το ιταλικό χωριό που απαντά στον υπερτουρισμό με «δασκάλους του δρόμου» και ευγένεια

Διεθνή / Το ιταλικό χωριό που απαντά στον υπερτουρισμό με «δασκάλους του δρόμου» και ευγένεια

Καθώς η Σιρμιόνε δέχεται πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο –χωρίς να υπολογίζονται οι ημερήσιοι τουρίστες–, η ανάγκη για ήπια διαχείριση έχει γίνει κρίσιμη
LIFO NEWSROOM
«Εικόνα διχασμού»: Στρατιωτική παρέλαση για τον Τραμπ με φόντο μαζικές διαδηλώσεις κατά της εξουσίας του

Διεθνή / «Εικόνα διχασμού»: Στρατιωτική παρέλαση για τον Τραμπ με φόντο μαζικές διαδηλώσεις κατά της εξουσίας του

Παρά τις καταγγελίες για «στρατιωτικοποίηση της δημοκρατίας», ο Τραμπ μίλησε με υπερηφάνεια για τη δύναμη των ΗΠΑ και χειροκροτούσε θερμά τους σχηματισμούς που παρέλαυναν
LIFO NEWSROOM