Ιερέας βίαζε έφηβη λεσβία για να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία: «Έλεγε ότι ήταν ΟΚ από τον Θεό»

Ιερέας βίαζε έφηβη λεσβία για να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία: «Έλεγε ότι ήταν εντάξει απόν Θεό» Facebook Twitter
Η Άντζελα Πάτερσον έπεσε θύμα βιασμό από τον πάστορα της εκκλησίας της, που υποστήριζε ότι θέλει να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία. (Φωτογραφία: Teri Pengilley)
0

Μια λεσβία την οποία βίαζε ιερέας, όταν ήταν έφηβη, για να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία μίλησε για την εμπειρία της πριν την κυβερνητική διαβούλευση περί απαγόρευσης της θεραπείας μεταστροφής στη Βρετανία.

Η Άντζελα Πάτερσον είναι σήμερα 49 ετών και ζει ανοιχτά ως λεσβία, ωστόσο δήλωσε πως «δεν θα ξεχάσει ποτέ» τις φρικτές εμπειρίες της θεραπείας μεταστροφής όταν ήταν ακόμη έφηβη. 

Εντάχθηκε στην εκκλησία Lancing Tabernacle του Δυτικό Σάσσεξ, όπου λειτουργούσε τότε ο αιδεσιμότατος Μαξ Ντόναλντ, όταν ήταν 14 ετών. Στην ηλικία των 19, το 1990. έμεινε άστεγη. Ο Ντόναλντ γνώριζε ότι η έφηβη ήταν ευάλωτη, με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης και της ζήτησε να μετακομίσει μαζί του και με τη γυναίκα του.

Η Πάτερσον ήξερε ότι ήταν λεσβία και πίστευε όσα της δίδαξε η ευαγγελική εκκλησία της- πως το να είσαι γκέι σήμαινε ότι πας αυτομάτως στην Κόλαση. Ο Ντόναλντ αρχικά την έστειλε σε έναν σύμβουλο για θεραπεία μεταστροφής, αλλά όταν αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, ξεκίνησε τέσσερα χρόνια κακοποίησης σε μια αποστολή να την «θεραπεύσει». 

Ιερέας βίαζε έφηβη λεσβία για να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία: «Έλεγε ότι ήταν εντάξει απόν Θεό» Facebook Twitter
Η Άντζελα Πάτερσον στο σπίτι του ιερέα, όπου ζούσε μαζί του, με την σύζυγό του και τα παιδιά του.

Η κακοποίηση ξεκίνησε σταδιακά, εξηγεί η Πάτερσον: «Θα ήμουν στο κρεβάτι μου και θα ερχόταν στο δωμάτιό μου με ένα φλιτζάνι καφέ, θα καθόταν στο κρεβάτι και σε μία άσχετη στιγμή θα άγγιζε τα μαλλιά μου και θα έλεγε, "Θέλουμε πραγματικά να σε φροντίζουμε". Μετά θα ήμασταν στο σαλόνι και θα έπιανε απλώς το χέρι μου. Ήμουν μπερδεμένη αλλά σκεφτόμουν επίσης: "Είναι ένας ιερέας, κάποιος που μπορώ να εμπιστευτώ". Μετά, ένα βράδυ ήμουν στο ψυγείο και με άρπαξε και με φίλησε στα χείλη. Πραγματικά εξεπλάγην αλλά προσπαθούσε να με καθησυχάσει, [λέγοντας], "Είναι εντάξει, απλά νοιάζομαι για σένα"».

Ο ιερέας τής είπε ότι θα μπορούσε να την «θεραπεύσει» από το να είναι λεσβία, και η κακοποίηση σύντομα μετατράπηκε σε βιασμό ως μορφή θεραπείας μεταστροφής.

Ο Ντόναλντ τής έλεγε πως ο βιασμός ήταν «εντάξει από τον Θεό», και η ίδια προσθέτει: «Από πλευράς μου, ήταν πιο κοντά στον Θεό από οποιονδήποτε άλλο… Νόμιζα ότι ίσως λειτουργήσει. Ήμουν ένα κατεστραμμένο άτομο, όταν μετακόμισα εκεί. Έτσι έμεινα».

Τελικά, σε ηλικία 23 ετών, η Πάτερσον εμπιστεύτηκε τη σύζυγο ενός αρχηγού νεολαίας, και ενώ αρχικά την απομάκρυναν από τον ιερέα σε ένα ευαγγελικό σπίτι αστέγων, σύντομα την έστειλαν πίσω. Μόλις επέστρεψε, αναγκάστηκε να «ομολογήσει» ότι είχε διαπράξει «μοιχεία» με τον ιερέα, μπροστά σε ολόκληρη την ενορία.

Ο Ντόναλντ αργότερα ομολόγησε «μοιχεία», εγκατέλειψε την εκκλησία και πέθανε το 2010.

Ιερέας βίαζε έφηβη λεσβία για να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία: «Έλεγε ότι ήταν εντάξει απόν Θεό» Facebook Twitter
Παράνυμφος σε γάμο στην εκκλησία.

Στα χρόνια από τότε που διέφυγε από την κακοποίηση, η Πάτερσον προσπάθησε να μιλήσει σε διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις για την εμπειρία της, αλλά την απέρριψαν ή την αγνόησαν, κάτι που είπε ότι είχε «τεράστια επίδραση στην ευημερία μου» και την απέτρεψε από το να πάει στην αστυνομία.

Η εκκλησία Lancing Tabernacle είπε ότι «δε γνώριζε τίποτα» για τους ισχυρισμούς της Πάτερσον, αλλά επέμεινε ότι θα αντιμετώπιζε αυτούς τους ισχυρισμούς «πράγματι πολύ σοβαρά».

Σήμερα, η Πάτερσον αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για την εμπειρία της πριν από τη κυβερνητική διαβούλευση σχετικά με τη θεραπεία μεταστροφής, η οποία «θα διασφαλίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να εξαλείψει την πρακτική αυτή, προστατεύοντας ταυτόχρονα το ιατρικό επάγγελμα, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας».

Η Πάτερσον επέμεινε ότι οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, από βιασμό μέχρι προσευχή, προκαλεί τεράστια «ζημιά» και ότι τυχόν θρησκευτικές εξαιρέσεις «θα αφήσουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κακοποιήσεις».

Η ίδια θέλει απεγνωσμένα να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της ως απόδειξη, ενώ απηύθυνε επίσης έκκληση στην κυβέρνηση: «Συγκεντρώστε μερικούς ανθρώπους που είχαν μία τέτοια εμπειρία σε ένα δωμάτιο και ακούστε τους με προσοχή». 

Με πληροφορίες από Pink News

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ