Ιαπωνία: Δομή φροντίδας ψυχικά ασθενών ανάγκαζε τα ζευγάρια να κάνουν στείρωση

Ιαπωνία: Δομή φροντίδας ψυχικά ασθενών ανάγκαζε τα ζευγάρια να κάνουν στείρωση Facebook Twitter
0

Ζευγάρια με ψυχολογικά προβλήματα που διέμεναν σε δομή φιλοξενίας στην Ιαπωνία καλούνταν να κάνουν στείρωση εάν ήθελαν να παντρευτούν ή να μείνουν σε κοινό χώρο, όπως παραδέχθηκε η ίδια η δομή.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η στείρωση ήταν ένας από τους όρους που ετίθεντο στους ενδιαφερομένους, με την πρακτική, όπως αποκαλύπτεται, να χρησιμοποιείται για 20 χρόνια.

Τουλάχιστον 16 τρόφιμοι - οκτώ ζευγάρια δηλαδή - συμφώνησαν με τον όρο και υποβλήθηκαν σε στείρωση. Οι τρόφιμοι ενημερώνονταν πως το ίδρυμα δεν θα μπορούσε να προφέρει την κατάλληλη φροντίδα στα παιδιά, καθώς δεν διέθετε την απαραίτητη εμπειρία.

Οι άνδρες υποβάλλονταν σε βαζεκτομή, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να φορούν κολπικούς δακτυλίους αντισύλληψης. 

Κατά παράβαση κάθε ελευθερίας, όσοι αρνούνταν να υποκύψουν στην πίεση καλούνταν να αποχωρήσουν από τη δομή.

Ο επικεφαλής της δομής, δήλωσε στο Kyodo News: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν δεν θα μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά; Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη ζωή ενός νεογέννητου». Ισχυρίστηκε πως δεν αναγκάστηκε κανείς σε φυγή λόγω του όρου αυτού. 

Το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα πρέπει να προστατεύεται ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αναπηρία» δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η μεταχείριση των ψυχικά ασθενών ήταν «ακατάλληλη, αν αληθεύει».

Η Ιαπωνία έχει ιστορικό στις αναγκαστικές στειρώσεις. Σχεδόν 16.500 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για να αποφευχθεί η γέννηση «κακής ποιότητας απογόνων» μεταξύ 1948 και 1996.

Το 2019, η κυβέρνηση Σίνζο Άμπε ζήτησε συγγνώμη και απένειμε αποζημίωση σε άτομα με αναπηρίες που είχαν στειρωθεί βίαια, βάσει ενός νόμου ευγονικής που έχει πλέον καταργηθεί.

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Ο διάδοχος του θρόνου βρέθηκε στην Ουαλία για τον εορτασμό του Άγιου Δαβίδ - Δεν έκανε καμία δήλωση για την Κέιτ Μίντλετον, που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τα Χριστούγεννα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Άλεκ Μπάλντουιν: Κράδαινε το όπλο και φώναζε να το ξαναγεμίσουν πριν το δυστύχημα όπου σκοτώθηκε η Χαλίνα Χάτσινς

Διεθνή / Άλεκ Μπάλντουιν: Κράδαινε το όπλο και φώναζε να το ξαναγεμίσουν πριν το δυστύχημα όπου σκοτώθηκε η Χαλίνα Χάτσινς - Βίντεο

Πλάνα που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια δίκης, δείχνουν τον ηθοποιό να κουνά το όπλο του λίγο πριν τον θανάσιμο πυροβολισμό της Χαλίνα Χάτσινς
NEWSROOM