Η ξηρασία αποκάλυψε (ξανά) το «ισπανικό Στόουνχεντζ»

Ισπανία: Η ξηρασία αποκάλυψε (ξανά) το «Ισπανικό Στόουνχεντζ» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Αρχείο
0

Μία απροσδόκητη ανακάλυψη έφερε στο φως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών στην Ισπανία: την εμφάνιση ενός προϊστορικού μνημείου, γνωστού και ως «ισπανικό Στόουνχεντζ».

Η πτώση της στάθμης των υδάτων στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Βαλδεκάνιας οδήγησε στην «ανάδυση» του Ντολμέν του Γκουανταλπεράλ, ενός προϊστορικού μνημείου, που αποτελείται έναν κύκλο δεκάδων τεράστιων λίθων.

Το μνημείο χρονολογείται από το 5.000 π.Χ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένο σε μια γωνία τη τεχνητής λίμνης, στην επαρχία Κάθερες της κεντρικής Ισπανίας, όπου οι αρχές λένε ότι η στάθμη του νερού έχει πέσει στο 28% της χωρητικότητας.

«Είναι μια έκπληξη, είναι μια σπάνια ευκαιρία να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό», είπε ο αρχαιολόγος Enrique Cedillo από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ένας από τους ειδικούς που αγωνίζονται να μελετήσουν τον κύκλο πριν βυθιστεί ξανά.

Το μνημείο ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό αρχαιολόγο Hugo Obermaier το 1926, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 κατά τη διάρκεια εντός έργου για την αγροτική ανάπτυξη την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.

Από τότε έχει γίνει πλήρως ορατό μόνο τέσσερις φορές.

Τα Ντολμέν είναι κάθετα διατεταγμένες πέτρες που συνήθως υποστηρίζουν έναν επίπεδο ογκόλιθο. Αν και υπάρχουν πολλά διάσπαρτα στη Δυτική Ευρώπη, ελάχιστα είναι γνωστά για τους δημιουργούς τους.

Ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν κοντά σε αυτά έχουν οδηγήσει σε μια συχνή θεωρία ότι πρόκειται για τάφους.

Τοπικές ιστορικές και τουριστικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι τεράστιοι λίθοι του Γκουαδαλπεράλ πρέπει να μεταφερθούν σε μουσείο ή αλλού στην ξηρά.

Ωστόσο η πτώση της στάθμης του νερού και η γενικότερη ξηρασία έχει προκαλέσει παράλληλα προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής.

«Δεν έχει υπάρξει αρκετή βροχή από την άνοιξη. Δεν υπάρχει νερό για τα ζώα», είπε ο Jose Manuel Comendador στο Reuters, ενώ ο Rufino Guinea, είπε ότι οι σοδειές είχουν καταστραφεί.

Η κλιματική αλλαγή έχει αφήσει την Ιβηρική χερσόνησο στην πιο ξηρή της περίοδο των τελευταίων 1.200 χρόνων ενώ οι βροχές του χειμώνα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nature Geoscience.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ