Η Wagner θα μείνει στο Μπαχμούτ, λέει τώρα ο Πριγκόζιν- Τι άλλαξε

Wagner: Θα παραμείνει τελικά στη Μπαχμούτ- Πώς άλλαξε γνώμη ο Πριγκόζιν Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, λέει ότι η Ρωσία συμφώνησε με τα αιτήματά του για περισσότερα πυρομαχικά, λίγες μέρες αφότου απείλησε να αποσύρει τους άνδρες του από το Μπαχμούτ.

Το αρχικό μήνυμα του Πριγκόζιν την Πέμπτη ξεχείλιζε οργή κατά της Ρωσίας λέγοντας ότι «δηλώνω εκ μέρους των μαχητών και της διοίκησης της Wagner ότι στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε τις θέσεις στο Μπαχμούτ σε μονάδες του [ρωσικού] υπουργείου Αμυνας και να αποσύρουμε τους εναπομείναντες μαχητές της Wagner στα στρατόπεδα επιμελητείας, ώστε να μετρήσουμε τις πληγές μας. Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ, καθώς, δεδομένης της έλλειψης πυρομαχικών, θα ήταν ειδάλλως καταδικασμένοι να πεθάνουν άσκοπα», ήταν το δραματικό του βίντεο που ανήρτησε στο Telegram. 

Γιατί άλλαξε γνώμη ο Πριγκόζιν της Wagner

Στη νέα του δήλωση, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν - ο οποίος διοικούσε τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου - είχε διοριστεί να συνεργαστεί μεταξύ του τακτικού στρατού της Ρωσίας και των μισθοφόρων Βάγκνερ.

«Αυτός είναι ο μόνος άνδρας με το αστέρι του στρατηγού που ξέρει να πολεμά», είπε ο Πριγκόζιν. «Κανένας άλλος στρατηγός δεν είναι λογικός».

Σε ηχητικό μήνυμα που ανάρτησε σήμερα στο κανάλι του στο Telegram, ο Πριγκόζιν είπε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας λάβαμε διαταγή μάχης, για πρώτη φορά όλον αυτόν τον καιρό. Μας υποσχέθηκαν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις. Μας υποσχέθηκαν πως όλα όσα χρειάζονται ώστε ο εχθρός να εμποδιστεί να μας αποκόψει (σ.σ. από τις προμήθειες) θα αναπτυχθούν στο πλευρό μας».

Και ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, όσο κι αν εχθρεύεται τον Γεβγκένι Πριγκόζιν υποχρεώνεται να του υποσχεθεί πυρομαχικά και όπλα για να εξοπλίσει τους μαχητές του, οι οποίοι, κατά έναν μεγάλο βαθμό, προέρχονται από τις ρωσικές φυλακές.

Η μάχη για την Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία θεωρεί σκαλοπάτι για άλλες πόλεις στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας οι οποίες διαφεύγουν ακόμη τον έλεγχό της, είναι η πιο σφοδρή της σύγκρουσης, με κόστος χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM