Η Τουρκία θέλει να επιβάλλει στην Γερμανία πώς θα φτιάχνεται το ντονέρ κεμπάπ

Η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει την αγορά ντονέρ της Γερμανίας Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Η Τουρκία επιχειρεί να «προστατεύσει» το ντονέρ κεμπάπ που πωλείται στη Γερμανία, κάνοντας αίτηση να τεθεί το προϊόν υπό καθεστώς που ονομάζεται «εγγυημένο παραδοσιακό ειδικό προϊόν».

Η εν λόγω βιομηχανία ντονέρ στη Γερμανία δημιουργεί ετήσιες πωλήσεις περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στη Γερμανία και 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Παραγωγών Döner στην Ευρώπη με έδρα το Βερολίνο. «Από την κυβέρνηση μέχρι τους δρόμους, όλοι τρώνε ντονέρ κεμπάπ», δήλωσε ο Deniz Buchholz, ιδιοκτήτης του Kebap With Attitude, μιλώντας στο Associated Press.

Τον Απρίλιο, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για την προστασία του ντονέρ κεμπάπ υπό καθεστώς που ονομάζεται «εγγυημένο παραδοσιακό ειδικό προϊόν». Πρόκειται για ένα καθεστώς που βρίσκεται κάτω από την περίφημη «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης», η οποία ισχύει για προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, όπως η σαμπάνια από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τους ιδιοκτήτες κεμπάπ, τις μεμονωμένες συνταγές τους και τους πελάτες τους σε όλη τη Γερμανία.

Ποια είναι η τυποποίηση που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία στο ντονέρ

Σύμφωνα με την πρόταση της Τουρκίας, το μοσχαρίσιο κρέας θα πρέπει να προέρχεται από βοοειδή ηλικίας τουλάχιστον 16 μηνών. Θα μαρινάρεται με συγκεκριμένες ποσότητες ζωικού λίπους, γιαούρτι ή γάλα, κρεμμύδι, αλάτι και θυμάρι, καθώς και μαύρο, κόκκινο και λευκό πιπέρι. Σύμφωνα με το AP, το τελικό προϊόν θα κόβεται από την κάθετη σούβλα σε κομμάτια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών (0,1 έως 0,2 ίντσες). Το κοτόπουλο ρυθμίζεται με παρόμοιο τρόπο.

Εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ντονέρ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου, εάν 11 ενστάσεις κατά της αίτησης, μεταξύ των οποίων και από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, είναι βάσιμες. Εάν ναι, η Γερμανία και η Τουρκία θα έχουν περιθώριο έξι μηνών για να βρουν συμβιβασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο. «Λάβαμε γνώση της αίτησης της Τουρκίας με κάποια έκπληξη», ανέφερε το Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας σε δήλωσή του προς το Associated Press.

«Το κεμπάπ είναι μέρος της Γερμανίας και η ποικιλομορφία των μεθόδων παρασκευής του αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της χώρας μας - αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Προς το συμφέρον των πολλών οπαδών του στη Γερμανία, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να παραμείνει όπως παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ», δήλωσε το υπουργείο.

Φαίνεται ότι τα λαχανικά, το κεμπάπ γαλοπούλας και ορισμένα μοσχαρίσια κεμπάπ - τα οποία είναι δημοφιλή στη Γερμανία - δεν θα επιτρέπονται πλέον βάσει της αίτησης της Τουρκίας, επειδή δεν τα αναφέρει συγκεκριμένα, προκαλώντας σύγχυση στη γερμανική βιομηχανία τροφίμων.

«Το κεμπάπ ανήκει στη Γερμανία. Ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του πώς παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ. Δεν χρειάζονται κατευθυντήριες γραμμές από την Άγκυρα», έγραψε ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, ο οποίος έχει επίσης τουρκικές ρίζες, στην πλατφόρμα X.

Αν και είπε ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ποιότητα του παραδοσιακού döner kebab σε υψηλό επίπεδο - πιστεύει ότι έχει παρακμάσει σε ορισμένα μέρη - πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ίσως χρειαστεί να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του Βερολίνου για δημιουργικές λύσεις για να διατηρήσουν τα διευρυμένα μενού τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στην Κύπρο: Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη

Διεθνή / Φωτιά στην Κύπρο: Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν έντονες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ενεργό μέτωπο
LIFO NEWSROOM
Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM