Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Το αυξανόμενο κόστος των ντονέρ στη Γερμανία έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες εκκλήσεις για ένα πρόγραμμα κρατικής επιδότησης προκειμένου να διατηρηθεί προσιτό το αγαπημένο street food. 

Η τιμή του ντονέρ ως ένα πιάτο που έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό ο πληθωρισμός και ένα από τα αγαπημένα της Γερμανίας, έχει εξελιχθεί ως ένα καίριο πολιτικό ζήτημα που αναφέρεται συχνά στις συζητήσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους.

Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δέχεται τόσες πολλές ερωτήσεις για την τιμή των ντονέρ κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεών του, που η κυβέρνησή έκανε ακόμα και ανάρτηση στα social media για να εξηγήσει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στην αύξηση των μισθών αλλά και του ενεργειακού κόστους. «Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι όπου κι αν πάω, κυρίως οι νέοι με ρωτούν αν πρέπει να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του ντονέρ», είπε ο Όλαφ Σόλτς.  

Το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke είναι το τελευταίο που αναφέρθηκε στο ζήτημα, ζητώντας, σε μια πρόταση που θέλει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, την εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμής -Dönerpreisbremse - στο ντονέρ, παρόμοιο με αυτό που εισήχθη σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας για τον έλεγχο της τιμής των ενοικίων. Σύμφωνα με το κόμμα της αριστεράς, το ντονέρ έχει φτάσει να κοστίζει 10 ευρώ σε ορισμένες πόλεις την ώρα που πριν δύο χρόνια η τιμή του ήταν στα 4 ευρώ. 

Το Die Linke προτείνει η μέγιστη τιμή του πιάτου να είναι στα 4,90 ευρώ και 2,90 ευρώ για τους νέους, ειδικά εκείνους με χαμηλότερο εισόδημα, για τους οποίους υποστηρίζει ότι το πιάτο είναι βασικό συστατικό της διατροφής τους. Ακόμα, το κόμμα προτείνει κάθε νοικοκυριό να λαμβάνει ημερήσια κουπόνια για ντονέρ. 

Οι πωλήσεις ντονέρ, του πιάτου που γνώρισε η Γερμανία μέσα από τους Τούρκους μετανάστες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στη Γερμανία. 

Με βάση τα εκτιμώμενα 1,3 δισεκατομμύρια ντονέρ που καταναλώνονται στη χώρα κάθε χρόνο – 400.000 την ημέρα μόνο στο Βερολίνο – ένα τέτοιο πρόγραμμα επιδότησης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Die Linke θα κόστιζε 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Η Χάνα Στάινμουλερ, βουλευτής των Πρασίνων, ένα κόμμα που συνήθως εκφράζεται υπέρ της χορτοφαγίας, αναφέρθηκε στο θέμα στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή τη χρονιά. «Για τους νέους αυτή τη στιγμή είναι ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο το πού θα μετακομίσουν όταν φύγουν από το σπίτι. Ξέρω ότι δεν είναι καθημερινό θέμα για πολλούς ανθρώπους εδώ», είπε στους συναδέλφους της βουλευτές, «και ότι είναι επίσης κάτι που μπορεί να γελοιοποιηθεί, αλλά νομίζω ότι ως εκπρόσωποι των ψηφοφόρων είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε αυτές τις διαφορετικές προοπτικές». 

Μεταξύ των απαντήσεων που έλαβε ο Γερμανός καγκελάριος στα social media, ορισμένοι νέοι ζήτησαν την επιστροφή της Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι ως καγκελάριος, η προκάτοχος του Σολτς «είχε υπό έλεγχο το ντονέρ».  

Ο Ντενίζ, πωλητής ντονέρ κοντά στο σταθμό Friedrichstrasse του Βερολίνου, όπου η τιμή έχει αυξηθεί από τα 3,90 ευρώ στα 7 ευρώ σε μόλις δύο χρόνια, είπε ότι δεν μπορεί να δει πώς θα πέσει η τιμή σύντομα. «Έχουμε αναγκαστεί να αυξήσουμε την τιμή, λόγω των αυξημένων τιμών των ενοικίων, της ενέργειας και των τροφίμων», είπε.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM