“Η Τουρκία δημιουργεί σύγχυση στον αραβικό κόσμο”

“Η Τουρκία δημιουργεί σύγχυση στον αραβικό κόσμο” Facebook Twitter
0

Μπορεί το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας να είναι ελκυστικό για τον αραβικό κόσμο, δημιουργεί όμως στους Άραβες και μια αντιφατική εικόνα, δηλώνει ο Τούρκος καθηγητής Ιμπραήμ Kaboglu, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Χουριέτ. Και αυτό που δημιουργεί σύγχυση είναι το τι λέει η Άγκυρα στο εξωτερικό και τι κάνει στο εσωτερικό ενώ οι Άραβες είναι επίσης δύσπιστοι σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή, δηλώνει ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Kaboglu έχει κληθεί στην Τυνησία για να βοηθήσει στην “αποτύπωση” του Χάρτη της χώρας προς τη δημοκρατία. Θα μιλήσει επίσης και για τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Τυνησίας σε γαλλικό πανεπιστήμιο τον επόμενο μήνα. Οι Τυνήσιοι εκλέγουν αύριο τη νέα Εθνική Συντακτική τους Συνέλευση με περισσότερα από 80 κόμματα να λαμβάνουν μέρος και με περισσότερους από 10 χιλιάδες υποψηφίους.

Όμως παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να κάνει άνοιγμα προς την αραβική άνοιξη, όπως δηλώνει ο καθηγητής οι Τούρκοι, στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα με τις πρόσφατες κινήσεις τους.

Λέι μεταξύ άλλων ο καθηγητής Kaboglu στην Χουριέτ:

“Ποιες είναι οι παρατηρήσεις σας σχετικά με την Τυνησία;

Είδα ότι οι Τυνήσιοι προτιμούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί μας και όχι με τους Ευρωπαίους...Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με το αποικιοκρατικό παρελθόν. Έχουν την τάση να σκέφτονται: "Έχουμε μόλις αφήσει πίσω την ηγεμονία των Ευρωπαίων πρόσφατα. Δεν θέλουμε ένα Σύνταγμα που θα έχει τη σφραγίδα τους”... Όμως υπήρχε μια έντονη διαφορά στην αντίληψη για την Τουρκία μεταξύ της πρώτης μου επίσκεψης και της τελευταίας που συνέπεσε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα. Κατά την πρώτη επίσκεψή μου, είχα την αίσθηση ότι αισθάνονταν την στήριξη μας. Στην τελευταία είδα ότι υπήρχε επιφυλακτικότητα.

Εν τω μεταξύ, ο τρόπος με τον οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε στην Τυνησία ως «απρόσκλητος επισκέπτης» στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει επίσης επιφυλακτικότητα.

Τι εννοείτε "με τον τρόπο που ο πρωθυπουργός ήρθε στην Τυνησία;"

Οι αρχικές αιτήσεις του πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Τυνησία απορρίφθηκαν από τις αρχές της Τυνησίας, που είπαν: "Να μην έρθει, είμαστε μια προσωρινή κυβέρνηση." Αλλά αυτός επέμενε να πάει, και τελικά επέβαλε τους δικούς του κανόνες. Οι Τυνήσιοι πάλευαν με τα δικά τους προβλήματα, με τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, και υπήρχε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Λιβύη. Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία, με τους σωματοφύλακές του και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από την Τουρκία για την ασφάλεια του, παρά τις αντιρρήσεις της Τυνήσιας πλευράς. Προσθέστε και το αίτημα της Τουρκίας να στείλει αφίσες του πρωθυπουργού ενόψει της επίσκεψης, για να κολληθούν στους δρόμους - όλα αυτά φαίνεται να έχουν δημιουργήσει δυσαρέσκεια. Και το γεγονός, ότι η επίσκεψη αυτή ήταν στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, οδήγησε σε ερωτήματα κατά πόσον η Τουρκία θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, για να κυριαρχήσει θέτοντας υπό την επιρροή της τις χώρες της περιοχής.

Αλλά όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε ένα κοσμικό σύνταγμα, τι είδους αντίδραση υπήρξε στην Τυνησία;

Στην πραγματικότητα, στους μουσουλμανικούς κύκλους της Τυνησίας, δεν αρέσει η έννοια του κοσμικού κράτους. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα βάσει της οποίας θα μπορούν να έχουν ένα νομικό σύστημα που δεν βασίζεται στη θρησκεία, χωρίς, ωστόσο, το Σύνταγμα να έχει κοσμικό χαρακτήρα...

Όμως, οι ισλαμιστές στην Τυνησία έχουν χρησιμοποιήσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας (AKP) ως παράδειγμα για να ανακουφίσει τις ανησυχίες των κοσμικών.

Οι ισλαμιστές λένε: «Ερχόμαστε στο όνομα του Ισλάμ. Αλλά δεν πρέπει να φοβάστε, δέστε την Τουρκία. "Από την άλλη πλευρά το κοσμικό καθεστώς βλέπει την εκκοσμίκευση στην Τουρκία να ριζώνει σε μια ισλαμική κοινωνία...Και ενώ η Τουρκία κάνει επίκληση στο εξωτερικό για δημοκρατικά καθεστώτα που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ,οι Τυνήσιοι αναρωτιούνται σε ποιο βαθμό η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει στην ίδια την Τουρκία ό,τι επικαλείται. Έτσι, τα μηνύματα της Τουρκίας προκαλούν σύγχυση στους Άραβες. Η Τουρκία είναι ελκυστική, αλλά έχει μια αντιφατική εικόνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM