Η Σκωτία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα πιέσει για περισσότερες εξουσίες για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την σημερινή θέση της Σκωτίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε η Στέρτζον σε έγγραφο που παρουσιάζει τις απόψεις της Σκωτίας για το Brexit.

 

Η Στέρτζον ανέφερε ότι η επιλογή της ανεξαρτησίας, την οποία οι Σκωτσέζοι απέρριψαν το 2014, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι και ότι η ίδια θέλει να παραμείνει η Σκωτία πλήρες μέλος της ΕΕ. «Η επιλογή της ανεξαρτησίας πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου. «Το Brexit δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησε η Σκωτία».

 

Όπως επισήμανε, η Σκωτία χρειάζεται μια θεμελιώδη αναθεώρηση της συμφωνίας εκχώρησης εξουσιών και ότι οι εξουσίες για τη μετανάστευση είναι κρίσιμης σημασίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Σκωτίας. «Τα συμφέροντα της Σκωτίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτούν ότι πρέπει να επανεξεταστούν εκ βάθρων οι εξουσίες του Κοινοβουλίου της Σκωτίας», ανέφερε στον πρόλογο των προτάσεών της για το Brexit με τίτλο «Η θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

 

Στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις της Σκωτίας. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Η θέση μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα (για την ανεξαρτησία). Έγινε δημοψήφισμα, μόλις πριν από δύο χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καθοριστικό (και) οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμορφωθούν με το αποτέλεσμα».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr