Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Χειραψία Ντόναλντ Τραμπ με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει τουλάχιστον 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς το βασίλειο επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς με τον σημαντικότερο δυτικό σύμμαχό του μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να τον συγχαρεί για την ορκωμοσία του και στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας είπε στον Αμερικανό πρόεδρος ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ θα δημιουργήσουν «πρωτοφανή οικονομική ευημερία και ευκαιρίες», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας μίλησαν επίσης τηλεφωνικά για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα (20/1) ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι του στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, εάν το Ριάντ συμφωνούσε να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων, όπως ισχυρίστηκε ότι έκανε το βασίλειο κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο. «Το έκανα με τη Σαουδική Αραβία την τελευταία φορά, επειδή συμφώνησε να αγοράσει προϊόντα μας αξίας 450 δισ. δολαρίων», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο μετά την ορκωμοσία του. «Αν η Σαουδική Αραβία ήθελε να αγοράσει άλλα 450 ή 500 δισ. δολάρια -θα τα αυξήσουμε για όλο τον πληθωρισμό- νομίζω ότι μάλλον θα πήγαινα» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του για την πρώτη του θητεία το 2017, ο Τραμπ παρέκκλινε από την παράδοση κάνοντας τη Σαουδική Αραβία τον πρώτο του υπερπόντιο προορισμό, καθώς συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής Αράβων και μουσουλμάνων ηγετών στο Ριάντ. Οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι των ΗΠΑ συνήθως επισκέπτονται πρώτα τον γειτονικό Καναδά ή το Μεξικό. Η ανακοίνωση σχετικά με την κλήση μεταξύ του πρίγκιπα Μοχάμεντ και του Τραμπ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους τομείς ή τις βιομηχανίες που θα λάβουν τις επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων, αλλά ανέφερε ότι το ποσό των 600 δισ. δολαρίων θα μπορούσε «δυνητικά» να αυξηθεί, «εάν προκύψουν πρόσθετες ευκαιρίες».

Ο Τραμπ διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ενώ το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που διοικούν ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, λίγο μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο Trump Organization υπέγραψε επίσης συμφωνίες για την παραχώρηση άδειας χρήσης του εμπορικού σήματος «Trump» για την ανάπτυξη ακινήτων στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα μέρη του Κόλπου. Ο Ρούμπιο και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ συζήτησαν για τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία, καθώς και για την απειλή που συνιστά το Ιράν, ο κύριος περιφερειακός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας. Τα ισραηλινά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο έπληξαν πλήθος ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι αναμένει από τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, μια πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και πολλών αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM