Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα προκαλεί καρκίνο

Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα προκαλεί καρκίνο Facebook Twitter
1

«Ο αέρας που εισπνέουμε έχει ρυπανθεί από μείγμα καρκινογόνων ουσιών. Τώρα γνωρίζουμε ότι η ρύπανση του εξωτερικού αέρα δεν συνιστά απλώς μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, αλλά ταυτόχρονα και βασική περιβαλλοντική αιτία θανάτου από καρκίνο», την δυσοίωνη ανακοίνωση έκανε ο  Δρ. Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) που εκδίδει επίσημες προειδοποιήσεις για θέματα υγείας.

Αν και είναι γνωστό ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα να επιβαρύνει καρδιά και πνεύμονες, ωστόσο τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν επισήμως αρκετές ενδείξεις ότι η έκθεση στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην έκθεση, όχι μόνο προκαλεί, αλλά αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες εμφάνισής του.

Η IARC, που υπάγεται στον ΠΟΥ, ανακοίνωσε πως 223.000 θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων παγκοσμίως προκλήθηκαν από τη ρύπανση, με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2010.

Μάλιστα, εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, προκαλεί και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

«Ο χαρακτηρισμός της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα ως καρκινογόνου για τους ανθρώπους αποτελεί σημαντικό βήμα. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι περιορισμού της ρύπανσης και, με δεδομένο το βαθμό της έκθεσης που επηρεάζει τους ανθρώπους παγκοσμίως, η έκθεση αυτή θα πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισε ο διευθυντής του IARC Δρ. Κρίστοφερ Ουάιλντ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Διεθνή / Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ρουμανίας: ο 38χρονος Τζόρτζε Σιμιόν, επικεφαλής του εθνικιστικού AUR και θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, και ο 55χρονος Νικουσόρ Νταν, δήμαρχος Βουκουρεστίου με κεντρώο προφίλ
LIFO NEWSROOM
Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Διεθνή / Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία - Ο Τραμπ απειλεί να κόψει αυτή τη βοήθεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της χώρας και του Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Διεθνή / Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό παράδοξο: υψηλή απασχόληση αλλά ιστορικά χαμηλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί για να στηρίξει την οικονομία;
LIFO NEWSROOM
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Η Τουρκία επαναπατρίζει 82 υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω σφοδρών συγκρούσεων - Η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
LIFO NEWSROOM