Η Ρωσία απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη κλείνοντας τον Nord Stream 1

Η Ρωσία απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη κλείνοντας τον Nord Stream 1 Facebook Twitter
0

Το Κρεμλίνο απείλησε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 300 δολάρια το βαρέλι ως απάντηση στις πιθανές απαγορεύσεις εισαγωγής πετρελαίου που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σύντομα η Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν θέλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ξέρουμε πού θα κατευθύνουμε τα αποθέματά μας» ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Σε σχέση με τις αστήρικτες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και το πάγωμα του Nord Stream 2, έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε μια παρόμοια απόφαση και να επιβάλλουμε εμπάργκο στον Nord Stream 1, ο οποίος σήμερα σημειώνει απόδοση 100%», συμπλήρωσε διάγγελμά του στην ρωσική τηλεόραση.

Παράλληλα, σημείωσε πως «ένα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», λέγοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει εύκολα εναλλακτικές εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του χειμώνα 2022-2023.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν «κλειδωμένες» για τους καταναλωτές στην Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε μία σειρά ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση του «σοκ του φυσικού αερίου» που συνδέεται με την ρωσο-ουκρανική σύρραξη και τις συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η ανεξαρτησία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία είναι εξαρτημένη κατά 20% για την τροφοδοσία της σε ρωσικό φυσικό αέριο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40%, η Γερμανία είναι στο 55% και ορισμένες χώρες είναι απολύτως εξαρτημένες (...) για παράδειγμα για την Φινλανδία το 100% του ρωσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία», υπενθύμισε ο γάλλος υπουργός στο περιθώριο επίσκεψής του στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου Air Liquide στην Νορμανδία προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «συλλογική ευρωπαϊκή λύση» για το θέμα.

Μεταξύ των λύσεων, ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην ανάγκη «επιτάχυνσης της αποθήκευσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι», «στην πλήρωση κατά 90% των αποθεμάτων για την αντιμετώπιση του χειμώνα του 2022».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM