Η Νορβηγία απαγόρευσε τη ρητορική μίσους εναντίον των αμφιφυλόφιλων και των τρανς ατόμων, διευρύνοντας την νομοθεσία που πέρασε το 1981, για την προστασία των ομοφυλόφιλων.

 

«Είμαι πολύ ανακουφισμένη στην πραγματικότητα, επειδή η έλλειψη νομικής προστασίας ήταν ζητούμενο για τους τρανς ανθρώπους για πολλά, πολλά χρόνια» , δήλωσε η Birna Rorslett από τον Σύνδεσμο Τρανς Ατόμων στη Νορβηγία.

 

Ο νόμος επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για σχόλια μίσους που γίνονται δημόσια. Ο νόμος δεν απαγορεύει όλες τις μορφές ρητορικής μίσους, απλώς όσες υποκινούν βία εναντίον προστατευόμενων κατηγοριών, ή απάνθρωπες εκφράσεις.

 

Το 1981, η Νορβηγία πρόσθεσε τον «ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό» στη λίστα των προστατευόμενων κατηγοριών στον νόμο περί ρητορικής μίσους, παρέχοντας προστασία για τους γκέι και τις λεσβίες. Όμως, ο νέος νόμος αλλάζει αυτή τη φράση σε «σεξουαλικό προσανατολισμό» προσθέτοντας και τους αμφιφυλόφιλους ανθρώπους.

 

Ο νέος νόμος προσθέτει επίσης «φύλο, ταυτότητα φύλου ή έκφραση φύλου» διευρύνοντας έτσι τη λίστα των προστατευμένων κατηγοριών.