Η Νάνσι Πελόζι ζητά διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου

Η Νάνσι Πελόζι ζητά διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Νάνσι Πελόζι πρότεινε να γίνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας.

 

Η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρότεινε το διπλωματικό μποϊκοτάζ, εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκείνης για τα ζητήματα που αφορούν την Κίνα.

 

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί θα γίνουν στην Κίνα. Η σιωπή σε αυτό το ζήτημα είναι απαράδεκτη. Επιτρέπει τις παραβιάσεις της Κίνας», τόνισε η Πελόζι.

 

Οι τελευταίες τρεις δεκαετίες, συνέχισε, έχουν καταστήσει σαφές ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε λευκή επιταγή στο Πεκίνο με την ελπίδα ότι η συμπεριφορά τους απλά θα αλλάξει. Γιατί αυτό δεν συμβαίνει».

 

 

«Δυστυχώς είμαστε εδώ επειδή η Κίνα συνεχίζει να συνθλίβει όλες τις πολιτικές διαφωνίες», τόνισε και συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση «να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

 

Η Νάνσι Πελόζι παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν είναι δυνατόν να γίνει ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ, επειδή αυτό δεν έχει επιτύχει στο παρελθόν. «Ας μην τιμήσουμε την κινεζική κυβέρνηση με την παρουσία αρχηγών κρατών στην Κίνα», υπογράμμισε.

 

Η παρουσία αρχηγών κρατών στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ μια γενοκτονία συνεχίζεται εγείρει το ερώτημα «Τι ηθική εξουσιοδότηση έχεις για να μιλάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο;», υπογράμμισε η Πελόζι.

 

«Ψέματα και παραπληροφόρηση»

 

Το Πεκίνο, όπως αναμενόταν, επιτέθηκε σφοδρά στην Νάνσι Πελόζι, κατηγορώντας την για ψέματα και παραπληροφόρηση.

 

«Κάποιες δηλώσεις Αμερικανών είναι γεμάτες ψέματα και παραπληροφόρηση. Οι Αμερικανοί πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Ολυμπιακό κίνημα για άθλια πολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν.

 

Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς πολιτικούς «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το λεγόμενο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρόσχημα για να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν την Κίνα».

 

Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το ιστορικό της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη εξάπλωση της ξενοφοβίας, της θεωρίας της υπεροχής της λευκής φυλής, των διακρίσεων ενάντια σε ανθρώπους αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής και της ισλαμοφοβίας».

 

«Οι Ολυμπιακοί αγώνες κουκουλώνουν εγκλήματα»



Στη συνεδρίαση των επιτροπών του Κογκρέσου μίλησαν και ακτιβιστές, που καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Κίνα τη μειονότητα των Ουιγούρων αλλά και την πολιτική καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

 

«Η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων έχει γίνει η αποδεδειγμένη λύση για απολυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να κουκουλώσουν τα εγκλήματά τους, να βελτιώσουν την εικόνα τους διεθνώς και να ενισχύσουν συμμαχίες», τόνισε ο Σάμιουελ Τσου, επικεφαλής της οργάνωσης Hong Kong Democracy Council.

 

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Ομοσπονδία πρέπει να κάνει αυτό που έχει αρνηθεί να πράξει έως τώρα. Να απαγορεύσει στην Κίνα να φιλοξενεί και να συμμετέχει σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις επ’ αόριστον», συμπλήρωσε.

 

«Πώς θα μπορούσαμε να ζητωκραυγάσουμε για τους αγαπημένους μας αθλητές γνωρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Η υποστήριξη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων από την Κίνα δείχνει ότι αρνούμαστε τον πόνο των Ουιγούρων», τόνισε από την πλευρά της η Ραϊχάν Ασάτ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δήλωσε πως ο αδελφός της, Εκπάρ Ασάτ, κρατείται σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

«Το μποϊκοτάζ δεν είναι λύση»

 

Η Σάρα Χίσλαντ, CEO της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ, τάχθηκε ενάντια σε ένα αθλητικό μποϊκοτάζ της διοργάνωσης στο Πεκίνο.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί μετά την πανδημία, υπογράμμισε σε επιστολή της προς τα μέλη του Κογκρέσου.

 

«Ο κόσμος έχει περάσει πάνω από ένα χρόνο απομονωμένος, σε καραντίνα και φοβισμένος. Η παρουσία χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο ενώπιον της Ολυμπιακής φλόγας θα σηματοδοτήσει την ανάδυση του κόσμου από τα προβλήματα του προηγούμενου χρόνου», υπογράμμισε.

 

Η Χίσλαντ χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες για «τη συμπεριφορά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της καταπίεσης των Ουιγούρων». Τόνισε πως και η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι προβληματισμένη για την κατάσταση στην Κίνα.

 

Συμπλήρωσε όμως ότι ένα αθλητικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών και Παραλυμπιακών αγώνων «δεν είναι η λύση για γεωπολιτικά ζητήματα». Επιπλέον, τόνισε πως το μποϊκοτάζ της διοργάνωσης του 1980 και του 1984 αμαύρωσαν την Ολυμπιακή ιστορία και έδειξαν ότι «είναι λάθος να χρησιμοποιείς τους Ολυμπιακούς αγώνες ως πολιτικό εργαλείο».

 

Με πληροφορίες από AFP, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM