Η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία

Η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία Facebook Twitter
0

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες κατηγορίες» σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς της Δαμασκού προσέφυγε σε χημικά όπλα και διαβεβαίωσε πως όλα τα χημικά όπλα της Συρίας έχουν καταστραφεί υπό διεθνή έλεγχο.

Στη Συρία «συνεχίζονται οι προκλήσεις με όλους αυτούς τους υπαινιγμούς και τις αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος των συριακών αρχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για επιθέσεις με χλώριο.

Χθες, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι σχεδόν είκοσι κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν την ίδια ημέρα έπειτα από βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το συριακό καθεστώς στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, που είναι ο στόχος μιας φονικής επίθεσης.

«Τα χημικά όπλα στη Συρία καταστράφηκαν» από τους Δυτικούς το 2013-2014, με ρωσική πρωτοβουλία, υπενθύμισε από την πλευρά του ο Πεσκόφ.

«Αυτό επαληθεύθηκε όχι μόνο από τη ρωσική πλευρά, αλλά και από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», υπογράμμισε.

Για τη Μόσχα, σύμμαχο της Δαμασκού, «μόνο τα συμπεράσματα μιας διεθνούς επιτροπής, μιας αμερόληπτης έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο για να διατυπωθούν οποιεσδήποτε κατηγορίες».

«Καθώς δεν υπάρχει κάποια τέτοια έρευνα, όλες οι κατηγορίες δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από υπαινιγμούς», εκτιμά ο εκπρόσωπος.

Οι κατηγορίες αυτές, που χαρακτηρίσθηκαν «μη ρεαλιστικές» από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκάλεσαν ωστόσο σάλο στη διεθνή σκηνή, με την Ουάσινγκτον και το Παρίσι να επισείουν την απειλή πληγμάτων στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM