Η Le Monde αποχωρεί από το X λόγω του Έλον Μασκ

Η Le Monde αποχωρεί από το X λόγω του Έλον Μασκ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ότι θα σταματήσει να αναρτά το περιεχόμενό της στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ.

Όπως εξήγησε η ιστορική εφημερίδα σε ανακοίνωσή της, πήρε αυτή την απόφαση λόγω της «εντατικοποίησης του ακτιβισμού» του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας και της «εντεινόμενης τοξικότητας» στις συνομιλίες μεταξύ των χρηστών.

«Θα εντείνουμε επίσης την επαγρύπνησή μας σε πολλές άλλες πλατφόρμες, ιδίως στο TikTok και σε εκείνες του ομίλου Meta, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ», ο οποίος έχει προσεγγίσει ιδεολογικά τον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο διευθυντής της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, στο κύριο άρθρο της εφημερίας.

Ο Μασκ, που αγόρασε το μέσο τότε γνωστό ως Twitter το 2022, το μεταμόρφωσε «σε προέκταση της πολιτικής δράσης του, ενός φιλελευθερισμού που προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο την ακροδεξιά, σε όργανο της πίεσης που θέλει να ασκήσει στους ανταγωνιστές του ή στις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Η Le Monde ισχυρίζεται ότι το X περιόριζε τις αναρτήσεις της

«Αυτό το μίγμα ιδεολογίας και εμπορίου έκρυβε ολοένα και περισσότερο την Le Monde όπως και τα περισσότερα άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι αναρτήσεις της εφημερίδας στην πλατφόρμα είχαν περιοριστεί «στο ελάχιστο δυνατόν».

Στο εξής, η ανάρτηση του περιεχομένου της στην πλατφόρμα θα διακοπεί για όσο διάστημα το Χ «λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο». Ο Φενολιό συνιστά στους δημοσιογράφους της να πράξουν το ίδιο. Εκφράζει επίσης την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνθηκολογήσει στον ορισμό της δημόσιας συζήτησης, που διέπεται από κανόνες, σέβεται τους συμμετέχοντες, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και τις απόψεις που τρέφουν».

Πολλά άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Ouest France, Sud Ouest, Mediapart, La Voix du Nord) καθώς και άλλων χωρών (The Guardian, La Vanguardia) έχουν ήδη σταματήσει να αναρτούν το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα Χ, ενόψει της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Μασκ, στενός συνεργάτης και οικονομικός υποστηρικτής του Ρεπουμπλικάνου, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» στη νέα κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM