Η Le Monde αποχωρεί από το X λόγω του Έλον Μασκ

Η Le Monde αποχωρεί από το X λόγω του Έλον Μασκ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ότι θα σταματήσει να αναρτά το περιεχόμενό της στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ.

Όπως εξήγησε η ιστορική εφημερίδα σε ανακοίνωσή της, πήρε αυτή την απόφαση λόγω της «εντατικοποίησης του ακτιβισμού» του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας και της «εντεινόμενης τοξικότητας» στις συνομιλίες μεταξύ των χρηστών.

«Θα εντείνουμε επίσης την επαγρύπνησή μας σε πολλές άλλες πλατφόρμες, ιδίως στο TikTok και σε εκείνες του ομίλου Meta, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ», ο οποίος έχει προσεγγίσει ιδεολογικά τον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο διευθυντής της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, στο κύριο άρθρο της εφημερίας.

Ο Μασκ, που αγόρασε το μέσο τότε γνωστό ως Twitter το 2022, το μεταμόρφωσε «σε προέκταση της πολιτικής δράσης του, ενός φιλελευθερισμού που προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο την ακροδεξιά, σε όργανο της πίεσης που θέλει να ασκήσει στους ανταγωνιστές του ή στις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Η Le Monde ισχυρίζεται ότι το X περιόριζε τις αναρτήσεις της

«Αυτό το μίγμα ιδεολογίας και εμπορίου έκρυβε ολοένα και περισσότερο την Le Monde όπως και τα περισσότερα άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι αναρτήσεις της εφημερίδας στην πλατφόρμα είχαν περιοριστεί «στο ελάχιστο δυνατόν».

Στο εξής, η ανάρτηση του περιεχομένου της στην πλατφόρμα θα διακοπεί για όσο διάστημα το Χ «λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο». Ο Φενολιό συνιστά στους δημοσιογράφους της να πράξουν το ίδιο. Εκφράζει επίσης την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνθηκολογήσει στον ορισμό της δημόσιας συζήτησης, που διέπεται από κανόνες, σέβεται τους συμμετέχοντες, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και τις απόψεις που τρέφουν».

Πολλά άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Ouest France, Sud Ouest, Mediapart, La Voix du Nord) καθώς και άλλων χωρών (The Guardian, La Vanguardia) έχουν ήδη σταματήσει να αναρτούν το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα Χ, ενόψει της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Μασκ, στενός συνεργάτης και οικονομικός υποστηρικτής του Ρεπουμπλικάνου, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» στη νέα κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM