Η Le Monde αποχωρεί από το X λόγω του Έλον Μασκ

Η Le Monde αποχωρεί από το X λόγω του Έλον Μασκ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ότι θα σταματήσει να αναρτά το περιεχόμενό της στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ.

Όπως εξήγησε η ιστορική εφημερίδα σε ανακοίνωσή της, πήρε αυτή την απόφαση λόγω της «εντατικοποίησης του ακτιβισμού» του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας και της «εντεινόμενης τοξικότητας» στις συνομιλίες μεταξύ των χρηστών.

«Θα εντείνουμε επίσης την επαγρύπνησή μας σε πολλές άλλες πλατφόρμες, ιδίως στο TikTok και σε εκείνες του ομίλου Meta, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ», ο οποίος έχει προσεγγίσει ιδεολογικά τον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο διευθυντής της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, στο κύριο άρθρο της εφημερίας.

Ο Μασκ, που αγόρασε το μέσο τότε γνωστό ως Twitter το 2022, το μεταμόρφωσε «σε προέκταση της πολιτικής δράσης του, ενός φιλελευθερισμού που προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο την ακροδεξιά, σε όργανο της πίεσης που θέλει να ασκήσει στους ανταγωνιστές του ή στις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Η Le Monde ισχυρίζεται ότι το X περιόριζε τις αναρτήσεις της

«Αυτό το μίγμα ιδεολογίας και εμπορίου έκρυβε ολοένα και περισσότερο την Le Monde όπως και τα περισσότερα άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι αναρτήσεις της εφημερίδας στην πλατφόρμα είχαν περιοριστεί «στο ελάχιστο δυνατόν».

Στο εξής, η ανάρτηση του περιεχομένου της στην πλατφόρμα θα διακοπεί για όσο διάστημα το Χ «λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο». Ο Φενολιό συνιστά στους δημοσιογράφους της να πράξουν το ίδιο. Εκφράζει επίσης την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνθηκολογήσει στον ορισμό της δημόσιας συζήτησης, που διέπεται από κανόνες, σέβεται τους συμμετέχοντες, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και τις απόψεις που τρέφουν».

Πολλά άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Ouest France, Sud Ouest, Mediapart, La Voix du Nord) καθώς και άλλων χωρών (The Guardian, La Vanguardia) έχουν ήδη σταματήσει να αναρτούν το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα Χ, ενόψει της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Μασκ, στενός συνεργάτης και οικονομικός υποστηρικτής του Ρεπουμπλικάνου, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» στη νέα κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM