Η Κομισιόν επιχειρεί να επιταχύνει τις απελάσεις παράνομων μεταναστών

Η Κομισιόν επιχειρεί να επιταχύνει τις απελάσεις παράνομων μεταναστών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βελτιώσει σημαντικά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και να επιταχύνει σημαντικά τις απελάσεις παράνομων μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η γερμανική Die Welt.

Για τον σκοπό αυτό, η πρακτική της απέλασης πρέπει να τυποποιηθεί σε όλη την Ευρώπη και να ενισχυθεί ταυτόχρονα.

Κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων μέτρων, οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να παρεμβαίνουν αποφασιστικά στις εσωτερικές πολιτικές αρμοδιότητες των επιμέρους κρατών μελών αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Το 2017, μόνο ένας στους τρεις παράνομους μετανάστες (36,6 %) απελάθηκε με σχετική εντολή, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις Βρυξέλλες, στην ΕΕ. «Επιπλέον, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων» όπως τονίζεται στο σχέδιο απόφασης για την αναδιοργάνωση της μεθοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex που -σύμφωνα με την Die Welt -θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα.

Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων οι Βρυξέλλες θέλουν να διαθέσουν στο διάστημα 2021-2027 συνολικά 35 δισεκατομμύρια ευρώ - σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από ό, τι πριν. Παράλληλα, ο αριθμός των μελών του Frontex πρόκειται να αυξηθεί σε 10.000 άνδρες.

Λόγω του χαμηλού αριθμού απελάσεων - και στη Γερμανία - οι Βρυξέλλες θέλουν να λύσουν το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Έτσι, ο Frontex πρόκειται να θεσπίσει ένα λειτουργικό σύστημα απέλασης στα επιμέρους κράτη μέλη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα βελτιωθεί σημαντικά ο εξοπλισμός του Frontex.

Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΕ ενδέχεται στο μέλλον να επιστρέφουν και τους παράνομους μετανάστες σε τρίτες χώρες με τη συναίνεση της αντίστοιχης κυβέρνησης.

Για να μπορέσουν οι απελάσεις να πετύχουν καλύτερα στο μέλλον, θα πρέπει, επίσης, να δημιουργηθούν στην ΕΕ «εθνικά συστήματα διαχείρισης των απελάσεων». Ως εκ τούτου, όλες οι χώρες μέλη υποχρεούνται να εκδίδουν εντολές απέλασης και μόνο τότε ο Frontex μπορεί να ενεργήσει.

Επιπλέον, οι αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να συνεργάζονται πολύ στενότερα με τις Αρχές ασύλου και να κάνουν περισσότερα για να παρέχουν απόδειξη ταυτότητας.

Προκειμένου να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα, ο Frontex θα μπορεί μελλοντικά να ενεργεί χωρίς τη συναίνεση της αντίστοιχης χώρας της ΕΕ. Ένας τέτοιος κανονισμός θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαχείριση των συνόρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM
Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Διεθνή / Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Η δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης Λόλα Νταβιέ συγκλονίζει τη Γαλλία - Η 27χρονη Νταμπιά Μπενκιρέν κατηγορείται για βασανισμό, βιασμό και δολοφονία ανηλίκου, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική θύελλα
LIFO NEWSROOM
Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ισπανία για «έλλειψη σεβασμού» προς το ΝΑΤΟ, απειλώντας με δασμούς, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του» στην άμυνα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΒΙΕ ΦΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΙ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ο «φόρος Ζούκμαν» φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λεκορνί και δίνει πόντους στους Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές ζητούν «φόρο Ζουκμάν» 2% στις μεγάλες περιουσίες. Ο Λεκορνί αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πρωθυπουργίας του
LIFO NEWSROOM