Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν»

Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν» Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι του εργοδότη της στο νότιο Λίβανο, μια 24χρονη οικιακή βοηθός βρέθηκε ολομόναχη, κλειδωμένη και τρομοκρατημένη.

Η νεαρή γυναίκα από την Κένυα εργάζεται στον Λίβανο ως οικιακή βοηθός, τους τελευταίους οκτώ μήνες και μιλώντας στο BBC News Arabic, έφερε στην επιφάνεια, την πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες από αφρικανικές κυρίως χώρες, οι οποίες εργάζονται στον Λίβανο.

Η Andaku (σ.σ δεν είναι το πραγματικό της όνομα), περιέγραψε τον μήνα που πέρασε, όπως τον βίωσε, μετά από βομβαρδισμούς στην περιοχή και την εγκατάλειψή της από τους εργοδότες της.

«Υπήρξαν πολλοί βομβαρδισμοί. Ήταν πάρα πολλοί. Οι εργοδότες μου με κλείδωσαν στο σπίτι και έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους» είπε αρχικά.

«Όταν επέστρεψαν, με πέταξαν έξω»

Ο ήχος των εκρήξεων τρομοκράτησε την Andaku, η οποία ήταν ανήμπορη να κάνει κάτι για να φύγει μακριά από το σημείο των επιθέσεων. Έχει χάσει, όπως εξήγησε, τον λογαριασμό του πόσες ημέρες έμεινε μόνη της στο σπίτι, πριν επιστρέψουν οι εργοδότες της, οι οποίοι τελικά, την απέλυσαν και μάλιστα, χωρίς να την πληρώσουν.

«Όταν επέστρεψαν, με πέταξαν έξω. Δεν με πλήρωσαν ποτέ και δεν είχα πού να πάω» κατήγγειλε η νεαρή οικιακή βοηθός, για την απάνθρωπη συμπεριφορά που υπέστη. Ωστόσο, η τύχη ήταν με το μέρος της. Τα χρήματα που είχε αποταμιεύσει, ήταν αρκετά προκειμένου να αγοράσει ένα εισιτήριο και να πάρει το λεωφορείο που πήγαινε στη Βηρυτό.

Ανησυχία στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για δεκάδες χιλιάδες παρόμοια περιστατικά

Η ιστορία της Andaku δεν είναι η μόνη. Την περασμένη Παρασκευή, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 οργανωμένα καταφύγια του Λιβάνου ήταν γεμάτα μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δεκάδες χιλιάδες, κυρίως γυναίκες οικιακές βοηθούς, στη χώρα.

Η τύχη των οικιακών βοηθών στον Λίβανο, κυρίως γυναικών από την Αφρική και την Ασία, μετατράπηκε σε κόλαση, ιδίως με την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Πολλές εγκαταλείφθηκαν από τους εργοδότες τους. Ο Mathieu Luciano από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σχολίασε ότι: «Λαμβάνουμε αναφορές για εργαζόμενες που εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους ή στα σπίτια των εργοδοτών τους».

Η Mina, μια 26χρονη γυναίκα από την Ουγκάντα, περιέγραψε τη δική της εμπειρία: «Με χτύπησαν και με έδιωξαν από το σπίτι. Δεν είχα πού να πάω».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM