Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν»

Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν» Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι του εργοδότη της στο νότιο Λίβανο, μια 24χρονη οικιακή βοηθός βρέθηκε ολομόναχη, κλειδωμένη και τρομοκρατημένη.

Η νεαρή γυναίκα από την Κένυα εργάζεται στον Λίβανο ως οικιακή βοηθός, τους τελευταίους οκτώ μήνες και μιλώντας στο BBC News Arabic, έφερε στην επιφάνεια, την πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες από αφρικανικές κυρίως χώρες, οι οποίες εργάζονται στον Λίβανο.

Η Andaku (σ.σ δεν είναι το πραγματικό της όνομα), περιέγραψε τον μήνα που πέρασε, όπως τον βίωσε, μετά από βομβαρδισμούς στην περιοχή και την εγκατάλειψή της από τους εργοδότες της.

«Υπήρξαν πολλοί βομβαρδισμοί. Ήταν πάρα πολλοί. Οι εργοδότες μου με κλείδωσαν στο σπίτι και έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους» είπε αρχικά.

«Όταν επέστρεψαν, με πέταξαν έξω»

Ο ήχος των εκρήξεων τρομοκράτησε την Andaku, η οποία ήταν ανήμπορη να κάνει κάτι για να φύγει μακριά από το σημείο των επιθέσεων. Έχει χάσει, όπως εξήγησε, τον λογαριασμό του πόσες ημέρες έμεινε μόνη της στο σπίτι, πριν επιστρέψουν οι εργοδότες της, οι οποίοι τελικά, την απέλυσαν και μάλιστα, χωρίς να την πληρώσουν.

«Όταν επέστρεψαν, με πέταξαν έξω. Δεν με πλήρωσαν ποτέ και δεν είχα πού να πάω» κατήγγειλε η νεαρή οικιακή βοηθός, για την απάνθρωπη συμπεριφορά που υπέστη. Ωστόσο, η τύχη ήταν με το μέρος της. Τα χρήματα που είχε αποταμιεύσει, ήταν αρκετά προκειμένου να αγοράσει ένα εισιτήριο και να πάρει το λεωφορείο που πήγαινε στη Βηρυτό.

Ανησυχία στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για δεκάδες χιλιάδες παρόμοια περιστατικά

Η ιστορία της Andaku δεν είναι η μόνη. Την περασμένη Παρασκευή, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 οργανωμένα καταφύγια του Λιβάνου ήταν γεμάτα μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δεκάδες χιλιάδες, κυρίως γυναίκες οικιακές βοηθούς, στη χώρα.

Η τύχη των οικιακών βοηθών στον Λίβανο, κυρίως γυναικών από την Αφρική και την Ασία, μετατράπηκε σε κόλαση, ιδίως με την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Πολλές εγκαταλείφθηκαν από τους εργοδότες τους. Ο Mathieu Luciano από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σχολίασε ότι: «Λαμβάνουμε αναφορές για εργαζόμενες που εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους ή στα σπίτια των εργοδοτών τους».

Η Mina, μια 26χρονη γυναίκα από την Ουγκάντα, περιέγραψε τη δική της εμπειρία: «Με χτύπησαν και με έδιωξαν από το σπίτι. Δεν είχα πού να πάω».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM